BAŞBAKAN, BAYDEMİR GÖRÜŞMESİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e yaptığı ve basına kapalı olarak ziyaretin detayları belediye tarafından resmi internet sitesinden açıklandı.
Baydemir, Başbakan Erdoğan ve beraberindekilere Belediye Protokol Salonu’nun koridorunda bulunan ve 1939 yılında havadan çekilmiş Diyarbakır fotoğrafı üzerinden kenti anlattı. Daha sonra uluslararası bir mimarlık projesi kapsamında yaptıkları kentsel dönüşüm projesinin maketi üzerinde de bilgi veren Baydemir, Erdoğan ve beraberindekileri protokol salonuna aldı.
YEŞİL ALANI ARTIRDIK
Baydemir, 8 bin yıldan bu yana yaşamın hiç kesintiye uğramadığı dünyanın nadide kentlerinden biri olan Amed’de, Diyarbakır’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirip, "İnşallah bu buluşma hepimizin arzu etmiş olduğu, kardeşlik hukukunun, onurlu bir barışın tesis edildiği ve huzurun artık ilelebet devam edeceği yakın bir geleceğe de bizi yakınlaştıracaktır" dedi. Yerel yöneticilikte 10 yılı geride bıraktıklarını belirten Baydemir, "Kardeşlik hukuku, dostluk hukuku, muhabbet hukuku, bu hukuka dayanarak yerel yöneticilikte 10'uncu yılımı geride bıraktım. Müsadeniz olursa, yerel yöneticilikte sizden daha deneyimliyim" dedi. Kişi başına düşen yeşil alanı 0.5 metrekareden planlamayla 18.4’e çıkarttıklarını, belirten Baydemir, "Bizden önceki uygulamalarda fideler dikilir de, o fideler tutmazdı, her yıl yenisi eklenirdi. 2005 yılından bu yana 15 yaşından küçük ağaç dikmiyoruz. Ağaç dikiyoruz ve 3 yıl sonra orman oluyor. Şükürler olsun artık Diyarbakır Türkiye’nin en yeşil kentlerinden birisi oluyor ve dünya ortalamasının üstünde yer alıyor" dedi.
AÇILAN DAVALARI HATIRLATTI
Baydemir, Kürtçe'nin kullanımından dolayı açılan davaların beraatla sonuçlandığını ancak yürütülen KCK dosyasından dolayı pek çok belediye başkanı, meclis üyesi ve milletvekilinin cezaevinde olduğuna belirterek, salonda bulunan Diyarbakır merkez Sur İlçesi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ı işaret ederek, "Bana ve Abdullah başkana da 39 yıl isteniyor. Açılan tüm davaların özünde Kürtçe'nin kullanımı ve kültürel çalışmalar var" dedi.
BEN GİDERAYAK SİZ GELDİNİZ
Başbakan Erdoğan'ı 10 yıllık belediye başkanlığı sürecinde ilk kez ağırladığını söyleyen Baydemir, "Sayın Başbakan her geldiğinde belediyemizde bir araya gelmiş olsaydık, ifade ettiğim projelerden bir tanesini sizden alacağımız sözle hayata geçirseydik, şu anda 10 tane projeyi daha yapmış olacaktık. Ben giderayak siz geldiniz" dedi.
SİZDE ÜÇ DÖNEM, BİZDE İKİ DÖNEM
Başbakan Erdoğan da "Biz görevden almıyoruz ki" deyince, Baydemir partilerdeki aday gösterme sınırlamasını kastederek, "Sizde üç dönem, bizde iki dönem" diye espriyle yanıtladı. Baydemir, kentteki projeleri anlatıp, "Elbette yaptıklarımızdan sorumluyuz, ama yapabilirken yapmadıklarımızdan da sorumluyuz. 11 aydan bu yana Diyarbakır’a gerilla cenazesi gelmedi. Ülkenin batı yakasına da asker ve polis cenazesi gitmedi. Barış halkın da hakkın da huzurunda en baki amellerdendir" dedi.
ÖCALAN VE SALİH MÜSLİM DE OLMALI
Baydemir, bu buluşma ve diyalogun nihai barışa ve derinlikli müzakereye dönüşmesi gerektiğini vurgulayıp, Barzani’nin Diyarbakır’a gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Baydemir, "Bu süreç ve bu buluşmaya Sayın Öcalan ve Sayın Salih Müslim’in de dahil olmasıyla sadece Türkiye değil, tüm Ortadoğu’ya kalıcı barış geleceğine inanıyorum. Bu fotoğrafı büyütmemiz gerekiyor" dedi.
ERDOĞAN: ZİYARET HAYIRLARA VESİLE OLSUN
Başbakan Erdoğan, ziyaretlerinin hayırlara vesile olmasını dileyerek, "Sayın Barzani’nin davetimize icabet etmesi memnun etti. İnşallah köklü değişime katkı sunar" dedi. Parlamento'nun sorunların çözümü için var olduğuna dikkat çeken Erdoğan, çözüm üretmemesi durumunda görevini yerine getirememesi anlamına geldiğini söyledi.
Diyarbakır’a yatırım yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini bildiren Baydemir, Dicle Vadisi Projesi’ni süratle hayata geçireceklerini söyledi.
Hafif Raylı Sistem konusunda ise Erdoğan, ilgili bakanla görüşeceklerini söyledi. Enerji kayıp ve kaçakları konusunu da gündeme getiren Başbakan Erdoğan, enerji kayıplarının yüzde 70 olduğunu söyledi. Erdoğan, enerji hatlarının yer altına alınması yönünde çalışma yapılabilmesi için kayıp ve kaçakların azaltılması gerektiğine işaret etti.
İmanın gerisinde sevgi yattığını belirten Erdoğan, "Birbirimizi yaradandan dolayı sevmemiz lazım. Bugün yeni bir milat olsun yeni bir başlangıç olsun" dedi.
BURMA KADAYIF İKRAM EDİLDİ
Baydemir, konuklarına burma kadayıf ikram ettikten sonra Başbakan Erdoğan’a Diyarbakır Gezi Rehberi, Amed Tigris ve Yıldız Çakar’ın yazdığı ve Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel yönlerinin anlatıldığı Türkçe ve Kürtçe, 'Amed' adlı kitap, Diyarbakır yemeklerinin anlatıldığı Mehir adlı Kürtçe kitap ile Si u Ronahi (Gölge ve Işık) Sanat Atölyesi’nde üretilen Diyarbakır’la ilgili çini tabak armağan etti. Görüşmenin sonunda Başbakan Erdoğan, Baydemir, bakan ve milletvekilleri birlikte bir hatıra fotoğrafı çektirdi. Çıkış sırasında da Baydemir, Diyarbakır’ın uydudan çekilen fotoğraf üzerinden yaptıkları Mahabad Bulvarı, Kamşlı Bulvarı ve diğer yolları, Dicle Vadisi ile Hafif Raylı Sistem’in geçtiği güzergahları anlattı. (GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)