ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’taki Erbil kentinde düzenlenen 'Kürdistan Doğalgaz ve Petrol Konferansı’na katıldı. Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak Anayasası uyarınca kendi doğal kaynaklarını kullanmaya hakları olduğunu, geliri Bağdat’taki merkezi yönetim ile paylaştıklarını, Türkiye ile şeffafiyet politikasına dayalı temaslarda bulunduklarını, petrol ihracatından vazgeçmeyeceklerini bildirdi.
Bugün üçüncüsü başlayan konferansa Başbakan Neçirvan Barzani, bölgesel Kürt Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hewrami, Irak Başbakan Yardımcısı Dr. Roj Nuri Şawes’in de katıldığı konferansın 4 gün süreceği açıklandı. Kuzey Irak’taki Basnews internet sitesi, aralarında Exxon Mobil, Genel Energy, Total, Gazprom ve DNO olmak üzere yaklaşık 300 petrol şirket temsilcisinin de katıldığı toplantıda Başbakan Neçirvan Barzani’nin konuşma yaptığını bildirdi. Başbakan Barzani, Irak Anayasası’na bağlı olduklarını ve elde edilen geliri Bağdat yönetimi ile paylaştıklarını vurgularken, “Anayasa’ya göre kendi doğal kaynaklarımızı kullanmaya hakkımız olduğunu da unutmamalıyız” diye konuştu.
"TÜRKİYE İLE GÖRÜŞMELERİMİZ ŞEFFAF"
Başbakan Neçirvan Barzani, Kuzey Irak’taki doğalgaz ve petrolün dünya pazarına sunulmasına ilişkin Türkiye’yle yaptıkları görüşmelerin şeffaf olduğunu anlatırken, "Petrol ihracatından vazgeçmeyeceğiz" dedi. Başbakan Barzani, şöyle devam etti:
"Kürtler geriye doğru adım atmamak üzere kararını vermiştir; Türkiye’yle yaptığımız anlaşma hiçbir tarafı tehlikeye sokmayacaktır ve bu anlaşmadan vazgeçmeyeceğiz. Türkiye’yle görüşmelerimiz olumluydu; bu yöndeki ilk görüşmelerimiz 2012 yılının Mayıs ayında başlamış ve 2013 Mart ayında bir kez daha görüşmelerimiz olmuştu. Ayrıca temaslarımız şeffafiyet politikasına dayalıydı. Anayasa’ya bağlı olduğumuzu ve Bağdat hükümetiyle geliri paylaşacağımızı da belirtmek isterim. Anayasa’ya göre kendi doğal kaynaklarımızı kullanmaya hakkımız olduğunu da unutmamalıyız.”