Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'da, Çağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Aile Terapisti Dr. Obengül Ejder, başarısız karne getiren çocukların cezalandırılmamasını istedi.
Cuma günü milyonlarca öğrencinin karne alacağını belirten Dr. Obengül Ejder, ailelere çeşitli uyarılarda bulundu. Çocuğun performansı kadar okuldaki öğrenimin kalitesi ve aile içi ilişkilerinin de karne notlarına büyük etkisinin bulunduğuna dikkat çeken Dr. Ejder, karnelerin sadece çocukların başarısını göstermediğine vurgu yaptı. Yaz tatilinde çocukların dinlenmesine izin verilmesi gerektiğini belirten Dr. Ejder, "Çocukların hayatta başarısını gösterebileceği başka alanlar da olduğunu fark etmesine olanak tanıyın, başka yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olun" dedi.
'ALAYCI KONUŞMALARDAN KAÇININ'
Çocuğunun karnesinde başarısız notlar bulunan ailelere önerilerini sunan Dr. Obengül Ejder, ebeveynlerin daha özenli ve dikkatli olmaları gerektiğini anlattı. Her çocuğun akademik kapasitesinin aynı olamayacağını bildiren Dr. Ejder, şunları kaydetti:
"Düşük not alan çocuklarınızı yıl boyu heyecanla bekledikleri tatil hayallerinden mahrum etmeyin. Onlara söz verdiğiniz hediyeleri almayarak ya da aşağılayıp kötü davranarak cezalandırmayın. Çocuğunuzun aile bireyleri içindeki onurunu zedeleyecek alaycı konuşmalardan ya da 'zaten sen tembelsin' gibi cümleler kurmaktan kaçının. Eğer çocuğunuz yeterince gayret gösterip daha önceki akademik alt temeli yetersiz olduğu için başarısız olduysa, 'sen elinden geleni yaptın, gayretini takdir ediyorum. Eksik olduğun ve anlayamadığın konuları toparlayabilmen için birlikte bir çözüm yolu bulalım' diyerek ona destek olun. Belki bir öğretmenden veya bir üst sınıftaki bir arkadaşı veya akrabanızdan destek alarak anlayamadığı konulara yardımcı olmasını sağlayın. Geçmiş yıllarda akademik başarısı iyi ama bu yıl başarısız olmuş ise çocuğunuzun başka olumlu yanlarını öne çıkarıp kendisine güvenmesini sağlayın. Sevginizin tek göstergesinin karne başarısı olmadığını hissettirin. Bu yıl okul başarısızlığının altında yatan bireysel, aile içi veya okulla ilgili nedenleri bulmaya çalışın ve mutlaka ortak çözüm yolları üretin."

YB(OA/BT) (FOTOĞRAFLI)