BALIKESİR’in Edremit, Havran ve Ayvalık ilçelerinde, zeytin bahçelerinde yerlere dökülmüş ya da hasat edilememiş zeytinleri toplayan 'başakçılar' işbaşı yaptı.
Edremit Ziraat Odası Genel Sekreteri Yılmaz Diker, zeytinliği olmayan yoksul ailelerin zeytin ve zeytinyağı ihtiyacını karşılamak amacıyla başlayan başakçılığın yüzyıllardır devam eden bir gelenek olduğunu söyledi.
Uygulamanın sosyal dayanışmayı hedeflediğini belirten Diker, üreticilerin zeytinliklerden çekilmesinin ardından başakçıların bahçelere girdiğini, ağaçların üst kısımlarındaki görülmeyen ya da toplaması zor olan dallarında 'kurdun, kuşun. başakçının hakkı' diye dalda ve ya yerde bırakılan zeytinlerini topladıklarını kaydetti. Diker, “Bu bizim yöremize has güzel bir uygulama. Zeytinliği olmayan fakir insanlar başakçılık yapar. Yiyecek zeytinini ve yağını çıkarır. Bu aynı zamanda ulusal ekonomiye de katkı sağlar. Bu gelenek sürmeli, sürdürülmeli” dedi.
Edremit’te komşularıyla başakçılık yapan 72 yaşındaki Sacide Arslan, evinin ihtiyacını bu yolla karşıladıklarını, ihtiyaç fazlası zeytinleri de sıkımhanelere verip karşılığında zeytinyağı aldığını söyledi.
50 yaşındaki Selma Kızıl da özellikle çocukların harçlık, genç kızların çeyizini yapmak için başakçılıkçılık yaptığını belirtti.