BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'taki Bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve Kürt sanatçı Şivan Perwer ile Diyarbakır’a hafta sonunda yaptığı ziyaretin tarihi 16 Kasım’ı hatırlatarak, "Bugün Ahmet Kaya’nın ölüm yıldönümü. Yaşasaydı keşke burada olsaydı” dediğini hatırlatması, Kuzey Irak’ta da yankılandı. Barzani’nin lideri olduğu Rudaw TV, hazırladığı Ahmet Kaya belgeselini ekrana getirdi.
Başbakan Erdoğan’ın Kürt lider Barzani ile yaptığı ziyaret sırasında ve AK Parti Grup Toplantısı’nda Ahmet Kaya ile ilgili sözleri tartışma konusu olurken, gelişmelerin yakından izlendiği Kuzey Irak’ta Ahmet Kaya’nın yaşamı ekrana getirildi. Barzani’nin Türkiye gezisi ile birlikte Turksat uydusundan da yayına başlayan IKDP’ye yakın Rudaw TV, dün akşam 45 dakika süreyle Magazin Gazeteciler Derneği ödül töreninde yaptığı konuşma ardından Fransa'ya giden ve 13 yıl önce ölen Ahmet Kaya için hazırlanan belgeseli yayınladı. Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya ile röportajın da yayınlandığı belgeselde, Ahmet Kaya’nın Kürtçe şarkı söyleyeceği ve hazırlayacağı klibi televizyon kanallarına yayınlanması için göndereceğini söylemesi üzerine linç kampanyası ile karşı karşıya kaldığı belirtildi. Ahmet Kaya hakkında davalar açıldığı, yıllar sonra aralarında gazeteci ve sanatçıların da yer aldığı ünlü isimlerin sanatçı için özür diledikleri vurgulandı. Belgeselde Ahmet Kaya'nın ülkesinden uzakta öldüğü, mezarının, bir başka Kürt sanatçı Yılmaz Güney’in de bulunduğu Paris’te olduğu hatırlatıldı.
Programda Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri'nin Müzik bölümünde Ahmet Kaya'yı ödüle layık görüldüğü belirtilirken, Magazin Gazeteciler Derneği Ödül Töreni’ndeki görüntüler Kürtçe alt yazılarla yayınlandı. Kaya için linç kampanyası sürdürüldüğü ifade edilen belgeselde yıllar sonra Kürt şarkıcı için özür dilendiği ifade edildi.