KUZEY Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’ne bağlı Mayın İşleri Genel Müdürlüğü, mayınlı arazilerin ölçülmesi amacıyla, birkaç insansız hava aracı (İHA) almaya karar verdi.
Mayın İşleri Genel Müdürlüğü’nde İkaz Şefi Ako Eziz, Swiss Cam türü birkaç İHA’nın geçen yılın Mayıs ayında, mayınlı arazilerin olduğu bölgelerde denendiğini, bu araçların denetim yapılmasını istedikleri alandaki hava şartlarına uygun olmadığı için satın almadıklarını açıkladı. Kuzey Irak’taki 'Navxwe Radyosu’na açıklama yapan Ako Eziz, "İsviçre’den başka bir pilotsuz uçak türü sağlaması için talepte bulunduk. Uçaklar, mayın ekili yerlerin ölçümünde kullanılacak. 2014 yılında Swiss Cam türünden daha iyi pilotsuz uçakları İsviçre’den satın alacağız" dedi. Kuzey Irak’tan yayın yapan Basnews internet sitesi de, 2004-2006 yılları arasındaki ölçümlere göre Irak’taki Kürdistan olarak nitelendirilen bölgede ağırlıklı olarak Süleymaniye il sınırları içerisinde 2 bin 500’den fazla mayınlı arazi bulunduğunu belirtti.
Saddam Hüseyin döneminde yerleştirilen mayınların patlaması sonucu hir yol çok sayıda kişinin öldüğü veya yaralandığı ifade edildi. (İD)