NEVŞEHİR, () - FENER Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye’nin önemli inanç, kültür, doğa ve manzara turizmi merkezlerinden Kapadokya'da pazar ayinini yönetti.
Ürgüp’ün Cemil Köyü'nde bulunan Timio Stavrus Kilisesi’nde özel izinle gerçekleştirilen ayinde, İncil’den bölümler okundu, dualar edildi, ilahiler söylendi. Ayine, Eski Yunanistan Tarım Bakanı Maksimos Harakopulos, Meclis Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu Başkanı Konstantinos Triaras ile birlikte Atina'dan gelenlerle İstanbul’dan gelen konuklar katıldı. Ayin için gelenler, kilisenin çevresinde satılan hediyelik eşyalardan aldı, kilise girişine hazırlanan masa üzerine mum yaktı. Yaklaşık 3 saat süren ayine katılanlara, patrik Bartholomeos tarafından şaraba bandırılan ekmek tattırdı.
Patrik Bartholomeos, Rumca yaptığı dua ve konuşmanın sonrasında Türkçe, dostluk, barış ve kardeşlik mesajları da verdi. Bartholomeos,  şunları söyledi:
"Kapadokya'ya gezimizi 15 yıldan bu yana her sene gerçekleştiriyoruz. İlgili makamların izniyle mutat pazar ayinimizi gerçekleştiriyoruz. Sayın Valimize dün söylediğimiz gibi bu izinleri çok takdir ediyoruz ve tüm hazır bulunanlar adına şükranlarımızı ifade ediyoruz. 20-30 sene öncesine kadar bu tür ayinler Kapadokya’da olsun, Sümela Manastırı’nda olsun tasavvur edilecek şeyler değildi. Fakat bugün yeni bir Türkiye’de yaşıyoruz ve çok şeyin değiştiğini memnuniyetle müşahade ediyoruz. Yüce Allah’a ve devletimize müteşekkiriz."
Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras'ın da burada bulunduğunu hatırlatan Patrik Bartholomeos, " Yunanlı misafirlerine Kapadokya’nın şirin misafirperverliğini göstermekte ve bizleri sevindirmektedir. Patrikhanemize ve Türkiye’deki cemaatimize ilginize teşekkür eder, Türk- Yunan dostluğunun pekiştirilmesi için sarfettiğiniz yoğun ve samimi çabalarınız için sizleri tebrik ederiz" dedib
Bartholomeos, herkesin barışa ihtiyacı olduğunu vurgularken de "Yunanistan Meclisi'ni temsilen burada bulunan Harakopulas, özellikle Ortadoğu için barışın ne kadar önemli olduğunun altını çizerek bize çok önemli bir mesaj getirmiş oldu. Türkiye’deki ve tüm dünyadaki Müslüman kardeşlerimizin yaklaşmakta olan mübarek Ramazanlarını şimdiden kutlar, bu vesileyle yapacakları duaların Yüce Allah’ın katında kabul edilmeleri için niyaz eder, afiyetler ve esenlikler dileriz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI