MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faicasıyla ilgili adli sürecini takip eden Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, soruşturmanın genişletilip, Soma Holding'in patronu Alp Gürkan'ın da dahil edilmesini talep ettiklerini söyledi.
Maden kazasıyla ilgili adli sürecin devam ettiği Soma Adliyesi önünde açıklama yapan Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, savcıların bütün belgeleri inceleyerek her türlü değerlendirmeyi yaparak soruşturmalarını sürdürdüğünü anlattı. Balkız, şöyle devam etti:
"Ocaktaki yangın söndükten sonra orada da yine soruşturma yapılacak. Biz de baro olarak savcılarla görüştük ve bazı taleplerimiz oldu. İlk olarak şirketin yönetim silsilesinde sorumluluğu bulunmadığı açıklansa da Alp Gürkan, kazanın ardından şirketini aklamaya çalışmıştır. Bu nedenle sorumluluğu vardır. Kendisi hakkında yasal kovuşturma yapılmaldır. Bunu talep ettik. Bu yönde girişimler olabileceği izlenimini de edindik. Soruşturmanın ayrıca genişletilmesi de lazım. Madenin iki, üç kez denetlendiği yönünde belgeler var ancak bunların nasıl ve ne şekilde alındığı, bu raporların alındığı kurullar yetkili mi değil mi belli değil. Bu nedenle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetmenlerinin soruşturmaya dahil edilmesini istiyoruz. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve sendikanın da bu yaşanan üzücü olayda sorumlu olduğunu ve soruşturmanı da bu yönde yapılması gerektiğine inanıyoruz."
Balkız, ayrıca, işçilerin mağduriyetleri adına şirketin mal varlığına ihtiyati tedbir kararı konulması için yaptıkları başvurunun da savcılık tarafından reddedildiğini dile getirdi. Baro olarak Soma'da irtibat bürosu açtıklarını da dile getiren Balkız, "Tutuklanan zanlıların taksirle ölüme sebebiyet vermekten yargılanmalarını da kabul etmiyoruz. Çünkü bu işte bilinçli taksir vardır. Hatta tasarlama bile düşünülebilir. Soruşturmanın bu yönde sürdürülmesi gerekir" dedi.

TY(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)