ŞANLIURFA'da toplanan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin baro başkanları ortak açıklama yaparak, çatışmasızlık ortamının devam etmesi ve çözüm sürecinin siyasi kaygılardan uzak ahlaki bir zeminde sürdürülmesi gerektiği çağrısında bulundu.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin baro başkanları, Şanlıurfa barosunun ev sahipliğinde bir araya geldi. Hilton Otel'de 5 saat süren ve 14 ilin baro başkanının katıldığı toplantının sonuç bildirisi Şanlıurfa Baro Başkanı Ali Fuat Bucak tarafından okundu. Demokratikleşme Paketi'nin bölge halkının beklentilerini karşılamadığı görüşünde birleşen baro başkanları adına bildiriyi okuyan Bucak, çözüm sürecinin sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Çözüm süreciyle birlikte başlayan çatışmasızlığın bölgemizde ve ülke sathında yarattığı rahatlama ve beklentinin önemi ile mutlaka devamının gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. Çözüm sürecinin siyasi kaygılardan uzak, ahlaki bir zeminde sürdürülmesi gerekir. Türkiye toplumunu yakından ilgilendiren bu meselede siyasi partilere ve STK'lara önemli sorumluluk düştüğü kanaatindeyiz. Çözüm çabalarının, ülkenin peş peşe gireceği yerel, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin atmosferinden etkilenmeden sürdürülmesi gerektiğini, bunda çözümü sürdüren aktörlere büyük görev düştüğünü, aktörlerin süreci akamete uğratacak üslup ve tehdit dilinden uzak durmalarının hayati önem arz ettiğini hatırlatmak istiyoruz. Son açıklanan Demokratikleşme Paketi bölge insanında ve kamuoyunda oluşan beklentileri karşılamaktan uzaktır. Bu bakımdan paketin bölge insanında hayal kırıklığı yarattığını da ifade etmek istiyoruz."
Bucak ayrıca, Kürt sorununun anayasal güvence altına alınması, cemevlerinin statüye kavuşturulması, Suriye sınırında akraba Kürtler arasında duvar örülmesinin durdurulması ve faili meçhul cinayetlerin faillerinin yargılandığı davaların güvenlik gerekçesiyle kilometrelerce uzaktaki illere gönderilmesinin sonlandırılmasını da istedi.