KONYA'DA 21 Şubat’ta düzenlenecek törenle Hava Kuvvetleri envanterine girecek olan ilk Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçağı 'Barış Kartalı', Ankara Akıncı’daki TAI tesislerinden uğurlandı.
Projede ana yüklenici Boeing firması olurken, uçak ve sistemlerin tasarım, üretim, test ve bakım idame faaliyetlerinde HAVELSAN, TUSAŞ, MİKES, ASELSAN ve Türk Hava Yolları gibi birçok yerli firma görev aldı.
YEDİ YIL GECİKTİ
Projeye 2003’te başlanmış ve teslimat 2007’ye planlanmıştı. Ancak önce yazılım, arkasından İsrail’le yaşanan kriz nedeniyle teslim edilmeyen parçalar 'Barış Kartalı’nda tam 7 yıl gecikmeye neden oldu. Bu uçaklar teslim edilmelerinin hemen ardından önümüzdeki yaz aylarında büyük bakımlarına Türk Hava Yolları Teknik Tesislerinde girecek. Dört uçağın teslimatının bu yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.
Toplam 4 adet teslim alınacak uçaklarla, Türk Hava Kuvvetleri önemli bir güce kavuşacak. Üzerinde Northrop Grumman'ın MESA Radarı'nı taşıyan uçak, 350 kilometre çapındaki alanda tüm hava araçlarının hareketlerini takip edebiliyor. Aynı zamanda komuta kontrol amaçlı da kullanılan E737'ler, Boeing 737 yolcu uçağından geliştirildi. TÖREN 21 ŞUBAT’TA KONYA’DA
'Barış Kartalı' HİK sistemi, gerçekleştirilecek birlik kabul kontrollerinin ardından 21 Şubat 2014 tarihinde Konya'da 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda düzenlenecek tören ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınacak.