Mustafa BAĞDİKEN/GÖLCÜK(Kocaeli), ()- AFRİKA turu kapsamında 17 Mart’ta Donanma Komutanlığı'nın Ana Üssü'nün bulunduğu Gölcük’teki Poyraz Rıhtımı'ndan uğurlanan ve Afrika'da 21 ülkeyi ziyaret etikten sonra kısa süre önce Somali'de liman ziyatinde bulunan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu gemileri, dünden itibaren de Somali açıkları ve Aden Körfezi'nde deniz haydutluğu mücadelesine başladı.
Dünya denizlerinde sancak göstererek Afrika ülkeleri ile ikili ilişkilerin geliştirilmesine ve yeni ilişkilerin kurulmasına katkı sağlamak maksadıyla oluşturulan Tuğamiral Ali Murat Dede'nin komuta ettiği Barbaros Türk Deniz Görev Grubu gemileri TCG Gediz (F-495) ve TCG Oruçreis (F-245) firkateynleri ile TCG Heybeliada (F-511) korveti ve TCG Yb. Kudret Güngör (A-595) lojistik gemisi 17 Mart'ta Gölcük deniz Üssü'nden törenle uğurlandı. Türk Donanması mensubu gemiler, geçen ay 148 yıl aradan sonra Afrika Kıtası'nı dolaşıp Ümit Burnu'nu da geçti. 
Amiral gemisi TCG Gediz Fırkateyni, 102 günlük seyrin 80’inci günü olan geçen perşembe günü Somali’nin Mogadişu Limanını ziyaret etmesi büyük ilgiyle karşılandı. Gemiyi Somali Cumhurbaşkanı Hassan Sheikh Mohamudi, Somali Başbakanı Abdıweıı Sheikh Ahmed, Somali Başbakan Yardımcısı, Somali Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının da aralarında bulunduğu 13 kişilik Somali heyeti ziyaret etderken Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi ev sahipliğinde TCG Gediz Firkateynin’de öğle yemeğinde ağırlanmıştı.
Türkiye Sağlık Bakanlığı koordinesinde Somali’ye gönderilen 702 koli ilaç yardımı ile, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve TİKA tarafından gönderilen gıda ve tekerlikli sandalye yardımları, çocuklar için gönderilen oyuncakları ihtiyaç sahiplerine iletilmek üzere burada Türk Kızılayına teslim edilmişti.
AMFİBİ VE SAT TİMLERİ DE VAR
Barbaros Türk Deniz Görev Grubu dünden itibaren de Somali açıkları ile Aden Körfezi'nde Deniz Haydutluğu ile Mücadele faaliyetlerine başladı. TCG Yarbay Kudret Güngör Akaryakıt Gemisi'nden ikmallerini açık denizde alan gemilerimiz, bu bölgede sık görülen deniz haydutluğu olaylarına göz açtırmıyor. Her türlü donanıma sahip gemilerde ayrıca amfibi ve SAT timleri de bulunuyor. Gemilerin bölgede olması ve deniz haydutluğu ile mücadeleye katılmasının, bu bölgeden geçen diğer ülke gemilerini büyük ölçüde rahatlattığı belirtiliyor.
Barbaros Türk Deniz Görev Grubu deniz haydutluğu mücadeleye devam ederken  Cibuti ve Sudan liman ziyaretlerinin ardından 27 Haziran 2014 tarihinde yurda dönecek ve Gölcük’te yapılacak törenle uzun süredir ailesinden ayrı olan personel ailelerine kavuşacak.

MB(MB/İD) (FOTOĞRAFLI)