İSTANBUL 4. İdari Mahkemesi'nin kararıyla İstanbul'da yapılması planlanan 3. havalimanı ihalesinin yürütme-durdurulması ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu açıklamalarda bulundu. Bozoğlu, 3. Havalimanı projesinin ülkemizin ekolojik dengesinin çökmesine neden olacağına, bu nedenle yer seçimi ve hukuki işleyişin hatalı olduğunu ve acilen projeden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

Bilirkişinin atanmasının ardından değerlendirmenin yapılması ile birlikte ortalama 1 yıl süren bir dava süreci, şuan yürütme-durdurma kararı ile beraber devam etmesi gerektiğini belirten Bozoğlu "3 Mayıs tarihinde ihale yapılmıştı ve bu tarihten önce Binali Yıldırım'a bu ihaleyi gerçekleştirmemesi gerektiğini belirtmiştik. Çünkü Çevre Kanunu kapsamında ÇED olumlu raporu yoktu. ÇED olumlu raporu olmadan da ihalenin yapılmasının Çevre Kanunu'na aykırı olduğunu da belirtmiştik. Fakat bizi dinlemediler ve bu ihaleyi gerçekleştirdiler. Biz ihalenin iptal edilmesine dair davalarımızı açtık. Ve bu ihaleleri son dönemde ses kayıtları yayınlanan patronların aldığını gördük. Dolayısıyla tepki koyduğumuz noktanın ne kadar haklı bir nokta olduğu da ortaya çıkmış oldu" dedi.

Bu ülkenin mühendisleri olarak Türkiye'de projelerin yapılmaması konusunda bi tavırlarının olmadığını belirten Bozoğlu, "Bu ülkede havalimanlarının, çeşitli santrallerin ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Fakat yer seçimlerinin kamu yararı gözeten bir şekilde yapılması gerektiğini düşünüyoruz ve 3. Havalimanının yapılması için seçilen yer, İstanbul'un su problemini körükleyecek, yaşamı tüketecek bir alandır. Ve ne yazık ki bu ÇED raporunda açıkça belirtilmesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul edilmiştir" dedi.



ÇED RAPORUNDA BULUNAN İFADELER

"Proje pasamında yapılması ünitelerin (pist,apron, üst yapılar v.b) yapılacağı alanda hafriyat çalışmaları ile doğal ekosistem (orman alanları, 70 adet canlı yaşamı barındıran büyüklü küçüklü su birikintileri, akar ve kuru dereler, tarım alanları, mera alanları) ortadan kaldırılacaktır. Böylece ünitelerin inşa edilmesi ile birlikte bu alanların doğal özelliği ortadan kalkmış olacaktır.

Havalimanı proje alanı içinde kalan Kulakçayırı, hem tarihi değeri hem de Ekolojik değeri bakımından bölge için önemli konumdadır. Kulakçayırı balık çeşitliliği bakımından da oldukça zengindir. Ancak proje inşaat aşamasında bu yapay su birikintilerinin sular, kullanma ve sulama suyu olarak kullanılacaktır. Daha sonra hafriyat ve dolgu malzemesi ile dolduralacaktır. Dolayısıyla sulak alan vasfını yitirecektir. Bu alanlar ve yakınlarındaki sucul yaşam ve canlı yaşam yok olacaktır." (MV/MB)