Hasan KIRMIZITAŞ- Mehmet BULUT/OĞUZELİ (Gaziantep), () - GAZİANTEP'in Oğuzeli İlçesi'nde bulunan ve 2005 yılında sulama amaçlı yapılan Kayacık Barajı'nda suların çekilmesiyle birlikte balık ölümleri başladı. Suların metrelerce çekilmesiyle kıyıya vuran yüzlerce balığın telef olduğu barajda, sıkıntının önüne geçilmesi için tarımsal sulama yapılması engellendi.
Gaziantep'in Oğuzeli ve Kilis'in Elbeyli ilçesindeki 22 köyde yaklaşık 120 bin dekar arazinin sulanması amacıyla yaptırılan Kayacık Sulama Barajı da bu yıl yaşanan kuraklıktan nasibini aldı. Çevresindeki arazileri sulayan baraj, aynı zamanda hafta sonları balıkçıların da uğrak mekanı oldu. Kuraklık ve yağışların olmamasının ardından geçen yıl yüzde 46 doluluğa sahip olan barajdaki su seviyesi yüzde 4'lere geriledi. Seviyenin düşmesiyle metrelerce suların çekildiği baraj gölündeki balıklar da kıyıya vurarak telef olmaya başladı.
Suların çekilmesiyle kurumuş ve çatlamış toprakların göze battığı barajda balık ölümlerinin başlaması baraja adını veren Kayacık Mahallesi sakinlerinin tepkisine neden oldu. Kayacık Mahalle Muhtarı Ahmet Uzun, barajdaki su seviyesinin düşmesiyle birlikte arazilerini sulayamadıklarını ve ekinlerinin tarlada kuruduğunu ancak balıkların ölmesinin kendilerini daha çok üzdüğünü ifade ederek, "10-15 gün içerisinde barajdaki su metrelerce çekildi. Barajda su azalmasıyla birlikte balıklar kıyıya vurmaya başladı. Durum böyle iken halen aşağı köylere su verilmesi barajdaki su seviyesinin azalıp, balık ölümlerinin önlenememesine yol açıyor" dedi.
Mahalle sakinleri de barajdan halen tarımsal araziler için su bırakıldığını ve bunun da balık ölümlerinin başlıca sebebi olduğunu ileri sürerek, "Sular metrelerce çekildi. En yakınındaki arazilere sahip olmamıza rağmen ekinlerimiz tarlada kurudu. Ancak, barajdan daha aşağıdaki köylere su bırakılıyor. Bu durumda hem biz mağdur olduk, hem de balıklar öldü. Bizim elimizden gelen bir şey olmadığı için yetkililerden bu soruna çözüm bulmalarını istiyoruz" diye konuştu.
TARIMSAL SULAMA ÖNLENECEK
Devlet Su İşleri 20'nci Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise suların çekilmesi ve balık ölümlerinin başladığı Kayacık Barajı'nda, geçen yıl yüzde 46 olanı doluluk oranının bu yıl yüzde 4'e gerilediğini bildirdi. Yetkililer, yaşanan sorunun önüne geçilmesi amacıyla yöredeki sulama birliklerinin uyarılarak çiftçiye 2'nci ürün ektirilmediğini ve barajdaki su seviyesini yükseltmek adına tarımsal sulama yapılmasının önlendiğini kaydetti.

FOTOĞRAFLI