Turan KOYUNCU/SİİRT, () - SİİRT'in Tillo İlçesi'nde Botan Çayı üzerinde kurulu Alkumru Barajı'ndan geçen pazar günü nehir yatağına aşırı su bırakılması sonucu 6 kişinin yaşamını yitirdiği soruşturma sürerken, gözler 2011 yılında 3 kişinin yaşamını yitirdiği benzer olaydaki davada bilirkişi raporuna çevrildi. Mahkemenin atadığı bilirkişinin geçen yıl hazırladığı 5 sayfalık ayrıntılı raporda, işletmede bir dizi eksiklik saptandığı ve bu eksikliklerin giderilmemesi nedeniyle pazar günkü facianın da göz göre göre geldiği ortaya çıktı.
Botan Çayı üzerinde Limak Holding'in yaptığı Alkumru ve Kirazlık barajlarının devreye girmesiyle, nehir yatağına bırakılan suda boğulanlar oldu. 10 Eylül 2011 günü de Alkumru Barajı'nda kapakların açılmasıyla su seviyesi aniden yükseldi. Aydınlar Mevkii'nde piknik yaparken bir anda yükselen sulara kapılan 39 yaşındaki Fehmi Özbey ile çocukları 17 yaşındaki Serdar ve 9 yaşındaki İbrahim yaşamını yitirdi.
DAVA AÇILDI, MAHKUM OLDULAR
Siirt Barosu'nun da girişimiyle Siirt Ağır Ceza Mahkemesi'nde olayla ilgili açılan davada Limak Holding Yönetim Kurulu üyesi Sezai Bacaksız ile Alkumru Baraj ve Hidroelektrik Santrali İşletme Müdürü Kasım Eren yargılandı.
Baraj alanında gereli can ve mal güvenliğinin sağlanmadığına hükmeden mahkeme, yasalar ve yönetmeliklerin öngördüğü önlemleri yeterince almadıkları gerekçesiyle sanıklar Sezai Bacaksız ile Kasım Eren'i taksirle ölüme neden olmaktan 5'er yıl hapis cezasına çarptırdı.
RAPORDAKİ EKSİKLİKLER GİDERİLMEDİ
Siirt Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği bu karardan sonra Yargıtay'a gönderilen dosya henüz sonuçlanmazken, yargılama aşamasında mahkemenin oluşturduğu bilirkişinin raporunda saptadığı eksikliklerin büyük bölümünün de giderilmediği ortaya çıktı.
İnşaat mühendisleri Adil Damar ve Yahya Zararsız ile makine mühendisi Erdal Çetiner imzasıyla Siirt Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan 1 Ocak 2013 tarihli bilirkişi raporunda şu ifadeler yer aldı:
* 3 ÜNİTE AYNI ANDA DEVREDE: Olayımızda, işletmedeki tribünlerin üçünün birden hizmete alınması ve ani olarak çaya normalden 21 kat fazla su verilmesi nedeniyle dava konusu üzücü olay meydana gelmiştir. Tribünleri yarım saat veya daha uzun aralıklarla teker teker üretime açılması düşünülseydi böyle bir olay olmayacaktı. Suyun yükselmekte olduğu fark edilerek tehlike zarar görmeden atlatılabilirdi.
* BİLİM DIŞI İŞLETME ŞEKLİ: Botan çayında su seviyesi baraj yapıldığı için minimum seviyeye inmiş, tribünler ani olarak çalıştırıldığı için de çocuklar ve ebeveynleri yanıltmıştır. Bu bir bilim dişi işletme şekli olup sadece uyarı levhası ile davalıların sorumluluktan kurtulması haksızlık olur.
* İKAZ LEVHALARI ETKİLİ DEĞİL: Tedbirlerin birkaçı birden uygulanması gerekir. Genelde ikaz levhaları yasak savmak için, sorumluluktan kurtulmak için kullanılmaktadır. Okuma yazma bilmeyenlere hiç bir etkisi yoktur.
* ARAZİ ARAÇLARI VE MOTOSİKLET: Barajdan ani su salınmadan önce 4 tekerlekli arazi araçları, motosikletler ve helikopterle, Botan Çayı su akışı yönünde bulunanlar, piknik yapanlar, tehlikeli bölgede hayvan otlatanlar, suya girme ihtimali olan çocuklar, balık tutanlar uyarılmalıdır. Bu yapılmamıştır.
BARO BAŞKANI NE DİYOR?
Siirt Barosu Başkanı Mehmet Cemal Acar, 2011 yılındaki olayla ilgili Siirt Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada 3 ferdi ölen Öybey Ailesi'nin avukatlığını üstlendi.
Mahkemenin oluşturduğu bilirkişi heyetinin bir dizi eksiklik saptadığını belirten Avukat Mehmet Cemal Acar, bunlardan sadece siren sisteminin devrede olduğunu söyledi.
Baro Başkanı Acar, bilirkişi raporunda değinilen, nehir güzergahına arazi araçları ve motosikletle uyarı için güvenlik yolunun yapılmadığını, helikopterle nehir güzergahındakilerin uyarılmadığını, belli aralıklarla güvenlik istasyonu yapılıp özellikle yaz aylarında buralarda görevli bulundurulmadığını kaydetti.
Barajda tribünlerin bir anda çalıştırılması yerine yarımşar saat aralıklarla devreye alınmış olsa pazar günkü facianın yaşanmayacağı görüşünü savunan Acar, haklarında suç duyurusunda bulundukları sorumluların 'bilinçli taksirle ölüme neden olmak' suçlamasıyla yargılanmaları gerektiğini sözlerine ekledi.