Ersan KÜÇÜKKURU / ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'de 51'nci Uluslararası Troia Festivali kapsamında, Balyoz Davası'nda tutuklanan 14 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubunun, cezaevinde geçirdikleri sürede yaptıkları resim, ebru ve ahşap oyma çalışmaları 'Özgür Eserler' adıyla sergilendi.
Çanakkale Belediyesi Türkan Saylan Sosyal Tesisleri'ndeki sergide, Balyoz Davası kapsamında cezaevine konulan muvazzaf asker ve emekli subaylar Mehmet Aygün, Ergün Balaban, Önder Çelebi, Ahmet Dikmen, Mücahit Erakyol, Faruk Erdoğan, Haldun Ermin, Güven Ertaş, Derya Günergin, Mehmet Örgen, İkrami Özturan, Atilla Kaya, İlker Nerat ve Kemalettin Yakar'ın yaptığı 35 resim, 50 ebru ve ahşap oyma çalışmaları beğeniye sunuldu. Sergiyi, CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da eşi Hale Gökhan ile gezdi.
"ÇANAKKALE'NİN AZMİNİ ESAS ALDIK"
Sergide esiri bulunan Kurmay Albay İkrami Özturan, dokuz ay önce demir parmaklıkların arkasından çıktıklarını hatırlatıp, "Serginin öyküsü 3.5 yıl öncesine dayanıyor. Kendi hakimimiz, savcımız, polisimiz, jandarmamız kısacası kendi devletimiz tarafından esir alınarak kapatıldığımız hapishanelerde resme başladık" dedi.
Sergideki eserlerin tamamını öğrenciliğinden bu yana eline pastel boya, fırça kalem almamış askerlerin cezaevinde göz nuru, emeği, hayal dünyaları, yaşam sevinçleri, özlemleri, dirençleri ve ayakta duruşlarının birer yansıması olduğunu kaydeden Özturan, şunları söyledi:
"Resimlerde Atatürk, doğa insan sevgisi ve yaşama sevinci vardır. Bu sergiyi ilk olarak bir Anadolu şehrinde sergiliyoruz. Bunun da Çanakkale olması bir tesadüf değil. Çünkü buradaki yaşam mücadelesi, barış ve özgürlük çabası bizlerin tutsaklıklarında en büyük tutamağımız olmuştur. Çanakkale, aşk kadar azimdir. Siz de içerideyken azimle yaşama tutunmak, Türk askerine, subayına, generaline, amiraline, astsubayına yakışır şekilde için Çanakkale'nin azmini esas aldık. Dolayısıyla bu serginin çok müstesna bir yeri var. Yaptıklarımızla övünmemize belki de en çok imkan veren sergi bu sergidir."
ÇANAKKALE ASKERLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KENT
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, haksızlığa uğrayan TSK mensuplarının bu güzellikleri sunmasının büyük bir anlam ifade ettiğine değinerek, kendilerine sergiyi Çanakkale'de açmayı tercih ettiklerini için teşekkürlerini iletti.
Çanakkale'nin askerler için çok önemli bir kent olduğunu dile getiren Başkan Ülgür Gökhan, şunları söyledi:
"Çanakkale, Mustafa Kemal Atatürk'ün siyaseten doğduğu, yüz binlerce şehidimizin olduğu ülkemiz için çok önemli bir kent. Onlar bu topraklarda bizlerin mutlu bir şekilde yaşamamız için mücadele edip can verdiler. Ama biz maalesef kendi değerlerimizi yok etmek için tam onların isteğinin tersine hareket ediyoruz. Sonunda ortaya çıktı ki, ne yazık ki haksızlıklar yapılmış, kumpaslar kurulmuş. Bunu da söyleyenler bu kumpasın kurulmasına fırsat verenler. Bu insanların ömründen yıllar çalındı. Bu çalınanlar bir insan hakkıdır, kul hakkıdır. Allah'ın o insanlara vermiş olduğu özgür yaşamdan haksız yere bu insanların zamanları çalındı. Bunun asla ve asla tanrı katında da hiçbir vicdan katında da karşılığı, özrü yoktur. Bunların gereği, hesabı zamanı gelince sorulacaktır. TSK'ya karşı yapılan bu haksız hücum ve saldırılar Türk milletini yıldıramaz. Tam tersine daha çok özgürlüğümüzü koruyup, savunarak birlikte yaşamayı güçlendirir. Onun için bu sergide bilerek ve isteyerek özgürlük kavramını ortaya attık. Özgürlüğün bir hak olduğunu, hakların tamamının da insan özgürlüğü olduğunu vurgulamak istedik. İşte bu eziyetleri çekmiş, yaşam hakları ve özgürlükleri ellerinden alınmış insanlara karşı borcumuzu simgesel olarak erine getirmek istedik. O zor şartlarda bile oturup yine insanlığın hizmetine, sanata, bizlerin göz zevkine, ruhlarımıza hitap eden bu çalışmaları yapabilmiş olmaları da onların ne kadar değerli insanlar ve iyi yetişmiş birer asker olduklarının göstergesi. Onlar nöbet kulübelerinden aramıza döndüler. Ama bir gün mutlaka o nöbet kulübelerine bunu yapanlar da nöbet tutmaya gidecektir. Takdiri ilahi böyle. Yapanın yanına kar kaldığı görülmemiştir. Zalimlerin, faşistlerin, eziyet edenlerin yanına kalmadığı tarih boyunca görülmüştür. Zaten yavaş yavaş bunlar ortaya çıkıyor. Her şeye rağmen biz yine hiç kimseye haksızlık yapılmamasını diliyoruz. Asla günahı olmayan insanların bir dakika bile özgürlüklerinden olmasını istemiyoruz."
Konuşmaların ardından sanatseverler, sergiyi gezdi. Sergide, Kurmay Albay Mehmet Aygün tarafından ahşaptan yapılan 'TSK'ya Balyoz' isimli asker miğferinin üzerinde yer alan balyoz ile 'Dijital Balyoz' konulu balyozun sapına geçirilen CD'lerin yer aldığı çalışmalar dikkat çekti. 'Özgür Eserler' sergisi 16 Ağustos'a kadar gezilebilecek.

FOTOĞRAFLI