Balyoz Davası'nda aldığı 18 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan Deniz Kurmay Albay Bora Serdar, toplumda barışın ve özgürlüğün tek güvencesi olan adaletin aynı zamanda geleceğe güvenle bakmayı sağlayan bir altın kilit olduğunu söyledi. Bora Serdar, “Bu kilidi açacak olan tek doğru anahtar ise evrensel hukuk kurallarına uygun alınacak kararlardan başkası değildir. Yaklaşık dört yıldır devam eden Balyoz Davası'nda maalesef bu aksi durum hasıl olmuş, adaletin kilidini açmak için doğru anahtar bulunamamıştır. Daha doğrusu bulunmak istenmemiştir.” dedi.
Beşiktaş Anıt Meydanı’nda, Balyoz Davası’nda yargılanan muvazzaf ve emekli askerlerin eşleri ve aileleri tarafından kurulan Vardiya Bizde Platformu üyeleri tarafından “Sessiz Çığlık” eylemi gerçekleştirildi. Her Cumartesi günü yapılan eylemde platform üyeleri, “Özürleri kabahatlerinden büyük” ve “Adalet yoksa barış da olmaz” yazılı pankartları ile çeşitli dövizler taşıdı. Türk Bayrakları ve Atatürk posterleri de taşıyan platform üyeleri adına basın açıklamasını Balyoz Davası'nda aldığı 18 yıl hapis cezası Yargıtay Ceza Dairesi tarafından onanan emekli Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz'in eşi Rengin Gürdeniz okudu.
SON ARKADAŞIMIZ SERBEST KALANA KADAR ADALET ARAYIŞIMIZ SÜRECEK
Rengin Gürdeniz, “Maalesef, bağımsız ve tarafsız olması gereken yüksek yargı da; bu davanın Türk Ordusu’nun ve onun şerefli mensuplarının itibarsızlaştırılmasını, halkın gözünde küçük düşürülmesini ve böylece etkisiz kılınmasını amaçladığını anlamamıştır. Yargıtay bu kararla sadece mahkumiyetleri değil, aynı zamanda bunda böyle adil olmayan bir yargılamanın yapılabileceğini, düzmece, aidiyeti belli olmayan, hukuka aykırı birtakım delillere dayanılabileceğini, delil tartışması yapılmadan verilebileceğini onamıştır. Vardiya Bizde Platformu olarak, haksız ve hukuksuz bu kararları kabul etmiyor ve son arkadaşımız da serbest kalana kadar adalet arayışımızın süreceğini ilan ediyoruz.” dedi.
CEZAEVLERİNİ ZİYARET EDER VE HAVAYI KOKLARSANIZ, HER TARAFIN ‘DENİZ’ KOKTUĞUNA ŞAHİT OLABİLİRSİNİZ
Basın açıklamasının ardından 18 yıllık hapis cezası Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan Deniz Kurmay Albay Bora Serdar söz aldı. Toplumda barışın ve özgürlüğün tek güvencesi olan adaletin aynı zamanda geleceğe güvenle bakmayı sağlayan bir altın kilit olduğunu söyleyen Serdar, “Bu kilidi açacak olan tek doğru anahtar ise evrensel hukuk kurallarına uygun alınacak kararlardan başkası değildir. Aksi bir durum adaletin kilitli kalmasını sağlarken vicdanlarda e devlette olan güven duygusunda büyük yaraların açılmasına neden olacaktır. Yaklaşık dört yıldır devam eden Balyoz Davası'nda maalesef bu aksi durum hasıl olmuş adaletin kilidini açmak için doğru anahtar bulunamamıştır. Daha doğrusu bulunmak istenmemiştir.” diye konuştu.
Serdar sözlerine şöyle devam etti:
“Darbe yapacaklardı söylemleri ile başlayan bu yargılama sürecinin sonunda sanık sandalyesine oturan 154 Deniz Kuvvetleri mensubu silah arkadaşımızın 134’üne yani yüzde 87’sine mahkumiyet kararı verilmesi bu davanın ‘Darbe’ davası olmadığını, pruvaya alınan Deniz Kuvvetleri üzerinden TSK’nın tasfiye davası olduğu gerçeğini bizlere bir kez daha göstermiştir. Hala bu gerçeği görmekten uzak olanlar, eğer Hasdal, Hadımköy, Silivri, Maltepe, Sincan ve Mamak cezaevlerini ziyaret eder ve havayı koklarsanız, her tarafın ‘Deniz’ koktuğuna şahit olabilirsiniz.”
TUTUKLU TUĞAMİRAL’DEN 'SİZİ AFFETMEYECEĞİM’ MEKTUBU
Eylemde, Balyoz Davası'nda aldığı 16 yıl hapis cezası Yargıtay Ceza Dairesi tarafından onanan Emekli Tuğamiral Mustafa Karasabun'un mektubunu eşi Serap Karasabun okudu: Mustafa Karasabun'un okunan mektubu şöyle:
“Affetmeyeceğim. Ülkemizde askeri vesayeti kaldırma iradesini, siyasi kararlar yerine bağımsız ve tarafsız olması gereken hukuku bir araç olarak kullanıp yüzlerce masum insanı zulme uğratarak kirletenler, bu sürece bilerek veya bilmeyerek destek olanlar, sizi affetmeyeceğim. Yaptıkları yayınlarla, toplumda camisini bombalayan, kendi uçağını düşüren subay imajını yaratmaya çalışanlar, kendi ordusundan bu derece nefret eden gözü dönmüş zavallılar sizi affetmeyeceğim. Bazı üst düzey komutanların söylem ve düşüncelerinden yola çıkarak görevleri başında emek harcayan yüzlerce subay, astsubay ve hatta sivil memur adına sahte dijital belgeler düzenleyerek tuzak kurup iftira atanlar, kurgulanmış bu oyuna asker düşmanlığını yaşam tarzı haline getirmiş sözde demokratlarla seyirci kalanlar sizi affetmeyeceğim.”
Eylem, Balyoz Davası'ndan hüküm alan ve Hasdal, Silivri ile Maltepe cezaevlerinde yatanların gönderdiği mektup ve şiirlerin yakınları tarafından okunmasının ardından sona erdi.