BALIKESİR'de seçim yarışı son ana kadar çekişmeli geçerken, seçmenin yüzde 49.36'sı Ekmeleddin İhsanoğlu'na oy verdi. İhsanoğlu'nun gerisinde kalan Recep Tayyip Erdoğan 47.80, Selahattin Demirtaş ise 2.84'lik oy oranıyla yarışı tamamladı. 30 Mart yerel seçimlerine göre, Balıkesir'de Erdoğan'ın daha çok oy aldığı görüldü. Balıkesir'in kıyı ilçelerinde İhsanoğlu'nun Erdoğan'a karşı yakaladığı üstünlük, ülke genelini anımsatan ilginç bir detay oldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP ve MHP'nin çatı adayı İhsanoğlu'nun Balıkesir'deki yarışı kıyasıya geçti. 368 bin 822 seçmen Ekmeleddin İhsanoğlu'nu, 357 bin 170 bin seçmen Recep Tayyip Erdoğan'ı ve 21 bin 273 seçmen de Selahattin Demirtaş'ı tercih etti. 30 Mart yerel seçimlerine göre, Erdoğan'ın daha çok oy aldığı gözlendi. Yerel seçimi Ahmet Edip Uğur'la kazanan AK Parti'nin Balıkesir'deki oy oranı yüzde 39.75'ti. BDP-HDP'nin oyu Balıkesir il genelinde yüzde 0.8'ken Selahattin Demirtaş'ın da oylarının arttığı gözlendi. Yerel seçimde CHP Balıkesir'de yüzde 25.31, MHP yüzde 31.6 oy almıştı. CHP ve MHP'nin toplam oyu yüzde 55'i geçiyordu. Ancak çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nun oyu yüzde 49.36'da kaldı. CHP ve MHP'li seçmenden diğer iki adaya oy verenlerin olması dikkati çekti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yüzde 47.80, Selahattin Demirtaş ise yüzde 2.84 oy aldı.
BALIKESİR SAHİLLERİNDE İHSANOĞLU ÜSTÜNLÜĞÜ
Recep Tayyip Erdoğan, büyükşehir olan Balıkesir'de yeni kurulan Altıeylül ve Karesi ilçelerinde yüzde 55 oy oranıyla birinci oldu. Dursunbey'de yüzde 81, Kepsut'ta yüzde 72, İvrindi'de yüzde 62'lik oy oranına ulaştı. Erdoğan, Bigadiç, Savaştepe, Sındırgı, Gönen gibi ilçelerde de yine ilk sırada yer aldı. Erdoğan'ın AK Parti'nin belediyeyi kazandığı Burhaniye ve Susurluk'ta İhsanoğlu'na geçilmesi dikkati çekti. Ekmeleddin İhsanoğlu CHP'nin kalesi olarak değerlendirilen sahillerdeki oy oranıyla dikkat çekti. İhsanoğlu Ayvalık'ta yüzde 68, Erdek'te yüzde 67, Gömeç'te yüzde 65, Edremit'te yüzde 63, Burhaniye'de yüzde 62, Bandırma'da yüzde 58, Marmara'da yüzde 55'le birinci oldu. Yerel seçimde MHP'nin kazandığı Balya ilçesinde de İhsanoğlu, az bir farkla Erdoğan'ı geride bıraktı.
YEREL BASINDAN İLGİNÇ MANŞETLER
Balıkesir'deki yerel gazetelerden Politika, "Balıkesir'de kaybetti" manşetini atarken, AK Parti'nin Balıkesir'de Türkiye ortalamasının altında kaldığını vurguladı. Balıkesir Posta Gazetesi "AK Fiyasko" manşetiyle verdiği haberde Balıkesir'deki il yönetimini eleştirdi. Gazete, "Bu rezilliğin hesabını kim verecek? Demek ki neymiş, MHP ve CHP'liler sandığa sahip çıksa, sizi sandığa gömermiş. Demek ki neymiş, yerelde siyaset yapmanız için daha çok 'ekmek' yemeniz gerekiyormuş" yorumu yaptı.
"HEDEF 2015 SEÇİMLERİ"
AK Parti Balıkesir'de birinci olamasa da Erdoğan'ın zaferini Alihikmetpaşa Meydanı'nda havai fişekler, şarkılar, şiirlerle kutladı. Erdoğan'a yakınlığıyla tanınan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı iken yüzde 39.75 oy alarak Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen AK Partili Ahmet Edip Uğur, yeni hedefi 2015 olarak gösterdi. Uğur, "2015'te de bir tarih yazacağız. Öyle bir tarih yazacağız ki, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde anayasayı değiştirecek çoğunluğu sağlayacağız inşallah. Öyle güçlü gelmemiz lazım" dedi. CHP ve MHP liderleri ile Fetullah Gülen'i de eleştiren Uğur, "CHP, MHP çöktü, Pensilvanya çöktü. Hepsi çöktüler. Türkiye artık yeni bir Türkiye. Yeni Türkiye'de milletin devleti var. İşte reisi cumhurumuz Recep Tayyip Erdoğan'la temel hak ve hürriyetlerin, demokrasinin olduğu, insanların rahat hareket ettiği bir Türkiye olacak" diye konuştu.

FOTOĞRAF