BALIKESİR'de simite yapılan zam, belediyenin valiliğe itirazı üzerine geri alınırken, birçok simitçi karara uymadı. Bunun üzerine belediye zabıtası da 110 gram simiti 75 kuruş yerine bir liraya satanlara ceza yazmaya başladı.
Balıkesir'deki simitçiler geçtiğimiz günlerde susam fiyatlarındaki artışı öne sürüp, Fırıncılar ve Unlu Mamüller İmalatçıları Esnaf ve Sanatkarları Odası'na zam talebinde bulundu. Fırıncılar Odası 110 gram simidin 1 lira olması için bir üst kuruluş olan Balıkesir Esnaf Odaları Birliği'ne (BESOB) başvurdu. Birlik yönetimi zamlı tarifeyi onayladı. Kentte 21 Aralık Cumartesi gününden itibaren simit 75 kuruş yerine 1 liraya satılmaya başlandı. Bu arada BESOB, yeni fiyat tarifesini onaylatmak için belediye ile valiliğe gönderdi. Ancak belediye, fiyat farkını fazla bulduğu için valiliğe itiraz etti. Valilikte bu itiraz sonucu Fiyat Komisyon Kurulu oluşturdu.
ZAM KOMİSYON'DAN DÖNDÜ
Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Özgün Başkanlığı'ndaki kurula Ticaret Odası'ndan ve BESOB'tan temsilciler katıldı. Kurul, çevre illerdeki simit fiyatlarını da incelerken, 1 liralık fiyatın çok olduğuna hükmetti. Ardından oylama yapıldı. Zamlı tarife BESOB Başkan Vekili Necdet Erkan'ın olumlu oy kullanmasına rağmen Valilik ve Ticaret Odası temsilcilerinin oylarıyla reddedildi. Komisyon aldığı kararı Belediye Başkanlığı ile birlikte BESOB'a gönderdi. BESOB'ta Fırıncılar Odası'na tebliğ etti. Belediye Zabıta Müdürlüğü aracılığıyla tüm simit fırınlarına zammın geri alındığını duyurdu. Zabıta 1 liralık tarifeleri de topladı. Simitin cuma gününden itibaren yeniden 75 kuruşa satılacağı açıklandı.
SİMİTÇİLER KARARA DİRENDİ
Ancak bugün bir çok simitçinin bu karara uymadığı gözlendi. Simit fırınları ile birlikte seyyar satıcı 110 gram simiti 1 liradan sattı. Vatandaşların şikayetleri üzerine Zabıta ekipleri karara uymayan simit fırınlarında denetlemelerde bulundu. Ekipler 2011 yılına ve Lokantacılar Odası'na bir tarifeyi fotokopi ile çoğaltıp, 1 liraya satan simitçilere “fahiş fiyat” uyguladıkları gerekçesiyle tutanak tutup, ceza yazdı. Zabıta ekipleri, Lokantacılar Odası'nın tarifesini de topladı. Simit fırınlarının “1 lira” ısrarının devam etmesi halinde kapatılabileceği açıklandı.
BAŞKAN KESİN KONUŞTU
MHP’li Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, “Balıkesir'de simitin fiyatı 75 kuruştur. Bu fiyat dışında satan tüm simitçiler hakkında yasal işlem yapılacaktır” dedi. Simitçilerin Lokantacılar Odası'na değil Fırıncılar Odası'na üye olduğunu söyleyen Ok, simitçilerin astığı yeni tarifenin geçerli olmadığını söyledi.