Coşkun YAMAN/BALIKESİR, () - BALIKESİR Valisi Ahmet Turhan, 'Paralel yapı' konusunda değerlendirme yaparken, "Tabii bu önemli bir mücadele. Bu kapsamda da bildiğiniz gibi başta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı olmak üzere birçok ilde ciddi operasyonlar yapılıyor. En son İzmir'de operasyon yapıldı. Tabii ki bizlerin her şeyden önce devlet olarak kanun çerçevesinde hareket etmemiz gerekiyor. Hangi mücadeleyi yaparsanız yapın, kanunun dışına çıktığınızda diğerlerinden farkınız olmaz. Püf noktası bu" dedi.
Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, 11-14 Eylül tarihleri arasında İstanbul Feshane'de düzenlenecek Balıkesir Tanıtım Günleri için Polis Evi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İl Emniyet Müdürü Feridun Boz da katıldı. Tanıtım günleri hakkında bilgi veren Vali Turhan, toplantı sonunda bir gazetecinin, Balıkesir'de 'Paralel Yapı' ile ilgili olarak hakkında işlem yapılan kimse olup olmadığını sorunca konuyla ilgili değerlendirmeler yaptı. Vali Turhan, "Tabii bu önemli bir mücadele. Bu kapsamda da bildiğiniz gibi başta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı olmak üzere birçok ilde ciddi operasyonlar yapılıyor. En son İzmir'de operasyon yapıldı. Tabii ki bizlerin her şeyden önce devlet olarak kanun çerçevesinde hareket etmemiz gerekiyor. Hangi mücadeleyi yaparsanız yapın, kanunun dışına çıktığınızda diğerlerinden farkınız olmaz. Püf noktası bu" dedi.
BALIKESİR'DE DE 'PARALELLE' İLGİLİ ÇALIŞILMIŞ
Çalışmaların hukuk ve mevzuat çerçevesinde yapılması gerektiğini vurgulayan Vali Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Balıkesir'de de bu kapsamda çok ciddi çalışmalar yapıldı. Konusu suç teşkil eden bir soruşturma yapmadık. Ancak Ankara Başsavcılığı ve diğer çalışmalarda bize verilen talimatlar çerçevesinde çok ciddi çalışmalar yapıldı. Kişiler hüküm giymeden, 'hükümlüymüş' demek farklı sonuçlar doğuracak. Ama ben şu kadarını söyleyeyim, üstü örtülü olarak; Balıkesir emniyeti başta olmak üzere çok kurumda çok ciddi görev değişimleri oldu. Yüzlerce diyebileceğim yetkili görevden alındı, görev yeri değiştirildi. Tabii ki hukuk çerçevesinde hareket etmek zorundayız. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü önemli bir çalışma da Balıkesir'de var. Ancak münferit olarak Balıkesir'de ayrı bir soruşturma olarak yapılan bir soruşturma yok. Suç unsuruna rastladığında Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından münferit bir soruşturma yapılır. Bu kapsamda çok sayıda idari soruşturma ve idari işlem yapıldı. 'Paralel Yapı' ile ilgili mücadelede elinde belge ve bilgisi olan arkadaşlarımızın emniyet müdürlüğümüze ya da savcılığa yardımcı olmasını bir vatandaşlık görevi olarak değerlendiriyoruz."
"MESELENİN İKİ YÖNÜ VAR"
Bir gazetecinin "Ortada suç yokken görev değişiklikleri nasıl yapılıyor" sorusuna da Vali Turhan, şunları söyledi:
"Meselenin iki yönü var. Bir adli yönü var, bir de idari yönü var. Bu soruyu Başsavcıya sorduğunuzda, Başsavcı size farklı bir yanıt verebilir. Diyebilir ki 'bu konuyla ilgili elimizde şu var, çalışmalar devam ediyor.' Bu kapsamda yani adli konuda ben Vali olarak bunu açıklamakta yetkili değilim. Bunun kamuoyuna yansıması gerektiğinde yine Valilik kanalıyla sizlerle paylaşılabilir. Benim bahsettiğim ise şu kadar yer değiştirme, şu kadar tayin, görevden alma hepsi idari bir işlemdir. Bir kısmı benim yetkimde, bir kısmı ise bakanlıklarımızın yetkisinde olan idari işlemlerdir. Bunların örneği yüzlercedir. Emniyet içerisinde olsun, diğer kurumlarda olsun bu çalışmalar yapılıyor. Şimdi 'suç yokken değiştirme yapıyorsunuz' diyebilirsiniz. İdari işlem ile adli soruşturma farklıdır. Bir memur suç işlediğinde ceza almayabilir ama idari yönden disiplin cezası alabilir. Yasalarımızda da vardır. 'Disiplin hükümleri adli işlemlere bağlı değildir' der. Bir memurumuz suç işler hem adliyeden ceza alır hem disiplin cezası alır. Adliyede beraat eder ama mahkemeye gidip 'ben beraat ettim, ama neden aylıktan kesme ya da yer değiştirme cezası aldım' diyemez."

FOTOĞRAFLI