MUĞLA’nın Datça İlçesi’nde, Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) tarafından yürütülen 'Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi' kapsamında, balıkçılar arasında anket düzenlendi. Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nde yapılan ankete katılanların büyük bir kısmının, sorumlu balıkçılık konusunda ciddi bilgi eksikliği içinde olduğu belirlendi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen 'Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi' kapsamında destek verilen 'Sorumlu Balıkçılık uygulamalarına Geçiş Projesi' için gerçekleştirilen anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi’ndeki ankete katılanlara 22 soru yöneltildi. Projenin yerel ölçekte, balıkçılar dışındaki, paydaş ve katılımcılarına uygulanan ankete katılanların büyük çoğunluğunun verdiği cevaplar, balıkçılığa kapalı alanlar konusunda bilgi sahibi olunsa da sorumlu balıkçılık uygulamalarına ilişkin temel konularda önemli oranda bilgi ve bilinç eksikliği olduğunu ortaya çıkardı. Ankete katılanların verdiği cevaplar, balıkçılığa kapalı alanlar konusundaki bilinç seviyesinin yüksek olduğunu ortaya koydu.
Katılımcıların, özellikle balıkçılığa kapalı alan oluşturulmasının nedenleri ve bulundukları bölgedeki balıkçılığa kapalı alanlar hakkında tatmin edici seviyede bilgi sahibi oldukları gözlendi.
TEMEL KONULARDA BİLGİ EKSİKLİĞİ VAR
Anketten çıkan sonuçların düşündürücü tarafıysa temel balıkçılık konularında görüldü. Cevaplar, Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi’nde görülen Akdeniz Foku ve Ada Martısı gibi türler hakkında yeterli bilgi sahibi olunmadığını gösterdi. Bunun yanı sıra, yasadışı balıkçılığın önlenmesi, avlanma sezonlarına ilişkin kurallara uyulması gibi düzenlemelerle, trol ile gırgır arasındaki farklar gibi temel balıkçılık bilgisi gerektiren konularda da yeterli bilgi sahibi olunmadığı saptandı.
ANKET, PROJENİN ÖNEMİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ
Yapılan anket çalışmasından çıkan düşündürücü sonuçlar, 'Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi'nin önemini bir kez daha ortaya koydu. Türkiye’deki deniz kaynaklarının akılcı avcılığı, denetimli satış süreci ve bilinçli talebini yaymak amacıyla yürütülen proje kapsamında devam eden çalışmalarda, sorumlu balıkçılık ile ilgili bilgi ve bilinç eksikliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor.