İlker AKTAŞ/SAMSUN, () - SAMSUN Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç, 1 Eylül'de başlayacak av sezonu öncesinde hazırlıklarını sürdürdüklerini belirterek, "Denizden olumlu sinyaller alıyoruz. Özellikle palamutta iyi bir sezon geçireceğimizi umuyoruz" dedi.
Samsunlu balıkçılar, 1 Eylül'den itibaren başlayacak olan av sezonu için hazırlıklarını sürdürüyor. Ağlarını onaran, teknelerinin bakımlarını yapan balıkçılar, bu yılki av sezonunda ümitli olduklarını dile getirdi. Şuan herşeyin iyi durumda olduğunu belirten Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç, hava şartlarının da çok güzel olduğunu söyledi. Geçen yıl bıraktıklarında denizde hamsi, çaça ve istavrit gibi her balığın bulunduğunu ifade eden Atıf Malkoç, "Şuanki görünüm iyi. Sıkıntımız yok. Balıkçılar olarak hazırız" dedi.
Sezonun palamut ile başlayacağını, istavrit ve hamsi ile devam edeceğini ifade eden Atıf Malkoç, "Bizim sıkıntımız çinekopun boyutuyla alakalı. Bölgemizde çinekop 20 santim olmuyor. Tek sıkıntımız bu. Henüz bunu çözemedik. Balıkçıların bir kısmı şuanda Ege'de. Yakında Karadeniz'e gelecekler. 1 Eylül'de gırgır tekneleri, 15 Eylül'de de trol tekneleri denize çıkacak. Denizde şuanda balık var. Geçen yıla göre daha iyi durumda. Bizce bu yıl denizin kralı istavritle hamsi olur. Denizde hamsi olursa balıkçının yüzü güler. Palamut gel geç balığıdır. Devamlı tutulan bir balık değildir. Ama istavrit ile hamsi memur gibidir. Kalıcıdır, balıkçıyı ayakta tutar" diye konuştu.
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem ise geçen sezonun verimsiz geçtiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Erdem, "Her zaman ilk sırada olan ve 300 bin tonun üzerine av vermesi gereken hamsi,  geçen sezon sonunda yaklaşık 180 bin ton verdi. Av sezonunda su sıcaklığı 10 derecenin altına inmediği zaman hamsi ve çaça balık çeşitleri kıyılarımızda yoğun sürü oluşturmamaktadır. Bu nedenle önceki yıllarla karşılaştırıldığında hamsi ve çaça yetersiz diğer türler ise yeterli sayılabilecek düzeydeydi. Ağustos ayının ortasına geldiğimiz şu günlerde önümüzdeki av sezonu için iyi işaretler gelmeye devam etmekte. Su sıcaklığı ve diğer meteorolojik şartlar avcılığa uygun geçerse bereketli bir av sezonu bizi bekliyor. Lüfer ve istavrit için de aynı şeyi söylemek mümkün. Hamsi stokları iyi durumda. Fakat düzenli ve kontrolü bir avcılığın sadece ülkemiz sularında yapılması, stokun korunması için vakit geçirmeden hamsi için kota uygulamasına geçilmesi, ayrıca hiçbir koşulda küçük balıkların avlanmaması gerekir" dedi.

FOTOĞRAFLI