MUĞLA’nın Datça İlçesi’nde, 2012 yılında, 10 arıcı ile başlanan 'Organik Bal Üretimi ve Kontrolü Projesi' çalışmalarında 6 üretici 'organik bal sertifikası' almaya hak kazandı.
Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) tarafından ortaklaşa yürütülen projede, arı yetiştiricilerine teknik destek verildi. İl Müdürlüğü tarafından kontrol ve sertifikasyon kuruluşu maliyeti, 500 organik kovan, bir bal sağım kazanı ve her birine birer bal dinlendirme kazanı verilerek de desteklendi.
Organik bal üreten arıcıların daha sağlıklı arı ürünleri üretebilmeleri amacıyla Datça’da Alavara ve Knidos bölgelerinde iki konaklama alanı belirlendi. Alavara da ayrıca bal ormanı oluşturma çalışmaları yapıldı. Projede, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Organik Tarım Birimi elemanları, MAYBİR ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından çeşitli dönemlerde organik arı yetiştiriciliği ile ilgili eğitimler gerçekleştirildi. Organik arı yetiştiricileri grubunun da bu çalışmaya gösterdikleri inanç ve gayretleri ile 6 üretici 2013 yılında ürettikleri ballar 'organik bal' olarak sertifika almaya hak kazandı. Gruba dahil diğer 4 üreticinin ise geçiş döneminde olduğu belirtildi.
Yapılan çalışmanın örnek olduğunu belirten Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, şunları söyledi:
"İlimizin 334 köyünde yaklaşık 5 bin 800 aile arıcılık yapıyor. Türkiye’de çam ballarının yüzde 80’i Muğla’da üretiliyor. Bu itibarla ilimiz için organik bal çok büyük önem arz ediyor. Balda kalıntı sorunu, arı hastalıkları-zararlılarıyla mücadelede, bitki koruma ilaçları ve veteriner ilaçlarının kullanımı tüketimde risk teşkil etmekte olup, sağlığımız açısından da son derece zararlı olmaktadır. Organik arıcılık, doğada bulunan nektar, polen, su ve propolisin arılar tarafından toplanarak çeşitli arı ürünlerine dönüştürülmeleri işleminde, üretimden tüketime kadar tüm aşamalarında suni besleme ve kimyasal ilaçlama yapmadan, organik tarım alanlarında veya doğal yapısı bozulmamış florada her aşaması kontrollü ve sertifikalı yapılan arıcılık faaliyetleridir. Bu anlamda sağlıklı bal üretimi büyük bir önem taşımakta, bu anlamda yapılan çalışmalar iyi bir örnek oluşturmaktadır. Bu çalışmaya gönül veren arıcılarımızı ve projeye emek verenleri kutluyoruz."