YALOVA Belediyesi tarafından Gaziosmanpaşa Mahallesi’nde yaptırılan Balkan Evi’nin lokali törenle açıldı. Açılış töreninde konuşan Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu (Bal-Göç) Başkanı Yüksel Özkan, Bulgaristan’ın Varna Belediyesi tarafından 215 coğrafi alanın Türkçe isimlerinin değiştirilmesine tepki göstererek, "Bu tür suni kararlarla aşırı uçların yönetimiyle tarih değiştirilemeyecektir" dedi.
Yalova’da Bulgaristan göçmenlerinin yoğun olduğu Gaziosmanpaşa Mahallesi’nde yapılan Balkan Evi’nin lokali açıldı. Lokalin açılışı törenine Yalova Vali Yardımcısı Mehmet Kalyoncu, Yalova Belediye Başkanı AK Parti’li Yakup Koçal, Bal-Göç Federasyonu Başkanı Doç.Dr. Yüksel Özkan ile Bal-Göç Yalova Şube Başkanı Lütfü Özgür katıldı. Federasyon Başkanı Özkan, 15 Aralık’ta Varna Belediye Meclisi’nde alınan kararla ilçe sınırları içindeki 215 coğrafi alanın Türkçe isimlerinin Bulgarcaları ile değiştirilmesi kararını değerlendirdi. İsimlerin değiştirilmesini şiddetle kınadıklarını belirten Özkan, şöyle dedi:
"Bu tür suni kararlarla aşırı uçların yönetimiyle tarih değiştirilemeyecektir. Yaşanan bu olay üzücü. Bizler sivil toplum örgütleri her zaman barış, dostluk, kardeşlikten yana olduk ama bir daha düşünmemiz gerekir. Varna Belediye Başkanı yıllardır sayın Başbakanımıza ‘Dostum Erdoğan’ diyen parti başkanının yöneticisi. Herhalde bu partinin dün Başbakanımıza dostum diyen bir grubun Türkiye’ye dostluk mesajı. Alınan karar iyi bir şekilde değerlendirilmeli. İsimlerin değiştirilmesini şiddetle kınıyoruz. Bu tür suni kararlarla aşırı uçların yönetimiyle tarih değiştirilemeyecektir. O bölgedeki Türk isimleri artık yüzyıllardır o isimlerle anılıyor. Bir belediye meclis kararıyla çirkin, dostluğa, komşuluğa yakışmayan bir kararla ortadan kaldırılacağına inanmıyorum."
Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal da büyük Türk kültürünün yaşatılmasının Balkan kültürünün yaşatılmasıyla mümkün olacağını belirterek, "Balkan kültürüne sadece bir yerel coğrafyadaki kültür olarak bakamazsınız. Büyük Türk milleti bir Balkan özetidir. Onun için Balkan kültürünün yaşatılması ve tanınmasını önemsiyoruz” dedi.