MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde, sokak hayvanlarının kısırlaştırılması için kurulan mobil hayvan kliniğine, yardım amaçlı İsviçre merkezli Marchig Animal Welfare Trust Vakfı 24 bin euro gönderdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın mobil kliniğinin çalışmalarını yasal olmadığı gerekçesiyle durdurması üzerine, FETAV, hibe paranın kullanamadığı 9 bin 500 eurosunu İsviçre'ye geri göndermek zorunda kaldı.

Eylül 2013'te İsviçre merkezli Marchig Animal Welfare Trust Vakfı, Fethiye'de sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve bakımına yönelik mobil kliniğin hayata geçirilmesi için Fethiye Turizm, Tanıtım, Eğitim, Kültür ve Çevre Vakfı' 24 bin euro yardım gönderdi. FETAV, sahipsiz sokak hayvanlarının üremelerini kontrol altına almak için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile protokol imzaladı. 9 Eylül 2013'te Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık ile Fethiye Belediye Başkanı Demokrat Partili Behçet Saatcı arasında imzalanan protokolle belediyeye ait bir midibüs, mobil veteriner kliniğine dönüştürülmesi için FETAV'a verildi.

VETERİNERE ÇALIŞMA İZNİ VERİLMEDİ

Fethiye merkez ve ilçelerinde hizmete başlayan mobil hayvan kliniği, 1 ay boyunca sokak hayvanlarını ücretsiz kısırlaştırdı. Ancak klinikte görev yapan veteriner Özgür Yaman'a çalışma izni vermeyen Muğla Veterinerler Odası gönderdiği yazıda, "Kanun ve yönetmeliklere aykırı olarak, her nasıl olduysa çalışma izni almış olan mobil klinikte mesleğinizi icra etmeniz hem sokak hayvanlarının sağlığı hem de mesleki etik değerlerimiz düşünülerek uygun bulunmamıştır. Eğer çalışmakta ısrar ederseniz yasal yaptırımların uygulanacağını hatırlatırız" diye uyarıda bulundu.

BAKANLIK 'MOBİL KLİNİK YASAL DEĞİL' DEDİ

Özgür Yaman'ın görevi bırakması üzerine veteriner sıkıntısı çeken mobil klinik, çalışmalara ara verdi. 11 Aralık'ta ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan FETAV'a gönderilen yazıda, kısırlaştırma işlerinin seyyar klinikte yapılmasının yasal olmadığı belirtilerek faaliyetlere son verilmesi istendi. Bunun üzerine çalışmalarına son veren FETAV, 24 bin euronun henüz kullanılmayan 9 bin 500 eurosunu İsviçre'ye geri gönderdi.

'BİR ANLAM VEREMEDİK'

Fethiye'de yerleşik yaşayan İngilizlerin kurduğu Fethiye Animal Aid Grubu üyeleri ile basın açıklaması yapan FETAV Müdürü Dilek Dinçer, Muğla Veterinerler Odası'nın baskıları üzerine çalışmalara son verdiklerini iddia etti. Dinçer, sokak hayvanlarının kısırlaştırılması için çalışan mobil kliniğin faaliyetlerine son verilmesine bir anlam vermediklerini söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan gelen yazıyla, Orman ve Su işleri Bakanlığı'yla yapılan protokolün yok sayıldığını kaydeden Dinçer, iki bakanlığın çeliştiğine dikkat çekti. Dinçer, kliniğin çalışmasına son verildikten sonra, 9 bin 500 euronun Marchig Animal Welfare Trust Vakfı'na iade edildiğini vurguladı.

'VETERİNERLER TEHDİT EDİLDİ'

Klinikte çalışan veterinerin Muğla Veterinerler Odası tarafından açıkça tehdit edildiğini öne süren Fethiye Hayvan Dostları Derneği Başkanı Perihan Agnelli ise şunları kaydetti:

"Mobil klinik faaliyetlere başladıktan sonra, 1 ay boyunca Fethiye'nin köylerini gezerek sokak hayvanlarının kısırlaştırma ve bakım işlemlerini yaptı. Ancak, Muğla Veterinerler Odası bu çalışmamızı engelledi. Veterinerimiz tehdit edilerek ve meslekten men edileceği ileri sürülerek işten el çektirildi. Mobil kliniğimizi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan gelen yazının yanı sıra veterinerimize gelen tehditler üzerine kapattık. Veterinerler odası hangi zihniyetle bu şikayetleri gerçekleştirdi bilmiyoruz. Ama kişisel görüşüm, menfaat temin etmelerinin önüne geçtiğimizden dolayı böyle bir ortam yarattılar."