ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, plajların profilini çıkarıyor. 1 Milyon 670 bin TL maliyeti olduğu belirtilen 'Türkiye Kıyılarında Yüzme Suyu Profillerinin Belirlenmesi Projesi' ile plajların profili çıkarılıyor.

Projenin bir başlangıç, 3 ara ve bir nihai rapordan oluştuğu belirtildi. Başlangıç ve 1. ara raporun bakanlıkça kabul edildiği ve 2014 yılı sonunda projenin bitmiş olacakğı kaydedildi. Proje ile Türkiye'de bulunan bin 186 yüzme suyu alanı ile yakınında bulunan su havzasına etki edebilecek potansiyel kirlilik kaynakları ve riskleri belirlenirken, buna göre tedbir programı oluşturulacağı kaydedildi. VATANDAŞ HARİTADAN GÖREBİLECEK

Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Ecel, "Proje ile yüzme suyu alanının içinde bulunduğu su kütlesinin tipolojik özellikleri tespit edilecek. Kirliliğin önlenmesi için veri toplanacak. Gerekiyorsa yüzme suyu izleme noktaları revize edilecek. Plajlar ve izleme noktaları haritada gösterilecek. Halkın bilgilendirilmesi sağlanacak. Vatandaş internetten online olarak plajların temiz mi kirli mi olduğunu görebilecek" dedi.



TÜRKİYE MAVİ BAYRAKTA 3. SIRADA

Yüzme suyu kalitesinin iyi olduğunun bir göstergesinin de Mavi Bayrak olduğunu belirten Ecel, "1994 yılında 12 adet plaj ve 9 adet marina Mavi Bayrak ödülü almışken, 2013 yılında 383 adet plaj ve 21 marina ile 13 yat Mavi Bayrak almaya hak kazanmıştır. Bayrak Sayısı açısından İspanya ve Yunanistan'ın hemen ardından ülkemiz plajlarda 3. Sırada yer almaktadır" DEDİ. (AY)