DENİZLİ'nin Kale İlçesi'nde bu yıl 20'inci kez düzenlenen Geleneksel Kale Davaz Biber Festivali ve Yağlı Güreşleri'ne katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarına rest çekti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen ardından sabah 09.00'de Türkiye'nin kredi notunun açıklanmasını doğru bulmadığını belirten Zeybekci, "Cuma günü biz ne oluyor orada deyince ortadan kaybolan insanlar, dün açıklamalarını sıraladılar. Moody's dedikleri Kale'deki Bibercileri de etkiliyor ha ona göre söyleyeyim. 9 tane Türkiye ile ilgili eleştiride bulunmuş, endişe belirtmiş. Allah rızası için bir tanesi bile ekonomik değil. Onun için biz onlara diyoruz ki; ülke olarak sizin yaptığınız yorumları kaale almıyoruz" diye konuştu.
AK Parti İl Başkanlığı'nda basına kapalı olarak gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimleri Değerlendirme Toplantısı'na katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ardından Kale İlçesi'nde düzenlenen 20'inci Kale Davaz Biber Festivali ve Yağlı Güreşleri'ne katıldı. Bakan Zeybekci'ye Vali Abdülkadir Demir, Denizli AK Parti milletvekilleri Bilal Uçar, Mehmet Yüksel, Nurcan Dalbudak, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Osman Zolan de eşlik etti. Festivalde biber üreticileriyle sohbet eden Zeybekci, basına yaptığı açıklamada uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarını sert bir şekilde eleştirdi.
ÜLKENİN HAK ETTİĞİ YERE GELECEK
Ülkenin eski karanlık günlerini geride bıraktığını söyleyen Zeybekci, "Bu ülke artık eski karanlık günlerini geride bırakmıştır. O eski yüzde 150 faizler, enflasyonlar, batan bankalar, şirketler, memleketin namerde muhtaç olması, IMF, Dünya Bankası tarafından yönetilmesi dönemleri bitmiştir. O günler artık bir daha geriye gelmeyecektir, Allah'ın izniyle. Yeni Cumhurbaşkanımızla beraber Türkiye bugüne kadar ki süratini de arttırarak gelişmesini devam ettirecektir. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu ülke artık hak ettiği yere gelecektir" dedi.
"İŞSİZLİK RAKAMLARI YÜZDE 8.8'E DÜŞTÜ"
Ülke ekonomisi hakkında rakamlar veren Bakan Zeybekci, Hazine Müsteşarı'nı IMF'nin icra direktörleri kuruluna gönderen Türkiye'nin IMF'yi yöneten 10 ülkeden biri haline geldiğini belirtti. Türkiye'nin 9 sene sonra 2 trilyon milli gelire ulaşacağını, ekonomide ve gelişmedeki başarısının, kutlu yürüyüşünün birileri tarafından kıskanıldığını vurgulayan Zeybekci, "Bu sebeple Türkiye'nin bu kutlu yürüyüşü maalesef birilerini de kıskandırmaktadır. Neden kıskanıyorlar biliyor musunuz? Çünkü eskisi gibi bu ülkenin vergi gelirleri 100 lira iken 115 lirası faize gitmiyor da ondan. Eskisi gibi kamu harcamalarının tamamı faize gitmiyor da ondan. Bakın bu ülke tarihinin en önemli seçimlerine giderken geçen hafta Cuma günü bir kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye ile ilgili açıklama yapma hevesi ve gayreti içerisinde idi. Biz onlardan bir hayır beklemiyoruz dedik. Türkiye ile ilgili pozitif bir açıklama beklemiyoruz. Neden? Türkiye 2014 yılı sonu itibariyle cari açığını yüzde 6.4 seviyesine düşürse başarılı olacaktı. Türkiye ne yaptı sekiz ayda 5.5'e düşürdü. Hatta benim tahminime göre yüzde 5.4'e yıl sonu itibariyle düşürmesini garantilemiş durumda. Cari açığını geçen yıla göre yüzde 35 azalttı. İhracatın ithalatı karşılama oranı en yüksek seviyeye geldi. İşsizlik rakamları yüzde 8.8'e düştü. AB ortalaması yüzde 13. Türkiye 5.5 milyonun üzerinde insanını ilave istihdam sağlayarak dünyada bir numara oldu" dedi.
"SENİN NİYETİN BELLİ ARKADAŞ"
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarını eleştiren Zeybekci, "Peki bu kredi derecelendirme kuruluşları geçen hafta ve bu hafta ne açıkladılar? 10 Ağustos'tan önce Cuma günü biz ne oluyor orada dediğimiz için duvar arkasına saklandılar. Ama maalesef bir tanesi üzülerek söylüyorum. Bu iyi niyetle değerlendirilemez, hazırlanmış bir metindir. Pazartesi günü saat 09.00'da ABD'de yerleşik bir kredi derecelendirme kuruluşu seçimler bitmiş, bu millet bir demokrasi zaferi ilan etmiş, bir tercihte bulunmuş. Diyor ki; 'Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili siyasi istikrarsızlık devam etmektedir.' Bakın, Türkiye'nin sağladığı ekonomik zaferlere bir cümle dem vurmuyor, 'kırılganlık devam etmektedir, 2015 seçimlerinde ne olacağına bir bakalım.' 2015 seçimleri gelse sen '2019' diyeceksin. Senin niyetin belli arkadaş. Biz seni biliyoruz, senin kimden yana olduğunu biliyoruz. Bu memleket faiz ödemeyecek, daha az faiz ödeyecek, bir yere daha az bağımlı olacak diye senin endişen. Ama olmayacak, daha çok beklersin. Bu millet artık birileri tarafından peşkeş çekilmeyecek, dışarıdan yönetilmeyecek. Bu ülkenin artık hizmetkarları var. Bu ülke baş hizmetkarını da seçti" diye konuştu.
AÇIKLAMALARIN EKONOMİYLE İLGİLİ YOK
Fitch'in ardından Moody's'i de eleştiren Nihat Zeybekci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına resti de çekti. Zeybekci, "Cuma günü biz ne oluyor orada deyince ortadan kaybolan insanlar, dün açıklamalarını sıraladılar. Moody's'in dedikleri Kale'deki Bibercileri de etkiliyor ha ona göre söyleyeyim. 9 tane Türkiye ile ilgili eleştiride bulunmuş, endişe belirtmiş. Allah rızası için bir tanesi bile ekonomik değil. Onun için biz onlara diyoruz ki; ülke olarak sizin yaptığınız yorumları kaale almıyoruz. Ben onlara yılbaşında şunu söylemiştim. 30 Mart seçimlerinden önce de acele gayretler içindeydi. Sıra ile arka arkaya bunlar Türkiye'nin büyüme ve ekonomik göstergeleri ile ilgili 'Türkiye aşağı gidecek' diyorlardı. Bu kardeşiniz Kale Tavas'ın evladı, bu sizin tütüncü kardeşiniz onlara bir söz söyledi. Dedi ki; 'yılın ikinci yarısında Türkiye'nin ibresini aşağı doğru gösterenler, tıpış tıpış o sözlerini geri alacaklar. Göstergelerini yukarı doğru revize edecekler' dedim. Sırayla hepsi de yaptı. İstemeseler de, mırın kırın etseler de gönülsüz de olsalar yukarı doğru revize ettiler. Allah'ın izniyle Türkiye'nin göstergeleri, Denizli'nin, Kale'nin göstergeleri hep yukarıda olacak" dedi.
Bakan Zeybekci konuşmasının ardından bir süre daha biber üreticisiyle sohbet etti. Bakan Zeybekci ve beraberindekiler birlikte Tavas Zeybeği oynadı. Zeybekci, daha sonra Aydın'ın Buharkent İlçesi'nde yapılacak festivale katılmak üzere kentten ayrıldı.

FOTOĞRAF