ZEYBEKCİ'DEN AŞAĞI YÖNLÜ FAİZ BEKLENTİSİ
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Abdülkadir Demir'in makamında basın toplantısı düzenleyerek, ekonomik gelişmeler ve beklentileriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Bakan Zeybekci, geçen hafta Avrupa Birliği Merkez Bankası'nın faizleri 0.25'ten 0.15'e düşürmesi ve 400 milyar Euro'luk bir parasal genişlemeden bahsetmesinin, tüm dünyada yankı bulduğunu söyledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son zamanlarda Türkiye'de faiz oranlarının çok fazla konuşulduğunu belirterek, "Faizlerin piyasayı, ekonomiyi yavaşlattığı, büyüme ve istikrarın önünde engel olduğunu söylüyoruz. ABD'nin Merkez Bankası'nın 2015 Haziranı'ndan itibaren faizlerde arttırıma başlayacağı yönünde bir açıklaması var. Bu ülkemizde faizlerin gelecekle ilgili beklentisinde bir nebze endişe yaratan bir unsurdu. Ekonomik ve parasal piyasaların dengeleri anlamında şu andan itibaren tüm gelişmeler istediğimiz gibi devam ediyor. Cuma günü piyasalar bunu olumlu karşıladı. İnanıyorum ki önümüzdeki haftadan itibaren Türkiye'de piyasadaki faizler beklentilerinin üzerinde aşağı yönlü bir seyir izleyecek. Eminim Merkez Bankası da en kısa sürede piyasaların faizdeki aşağı doğru yönelişini destekleyici karar alacak. Türkiye kısa sürede tekrar 2013 yılındaki ekonomiyi coşturan, yatırımları, ihracatı artıran faiz seviyelerine ulaşacak. Tüm şartlar, ülkemizin ekonomisi için o kadar olumlu ki önümüzdeki haftadan itibaren ekonomi anlamında çok güzel şeyler olacağı bir hafta olacak. Bunu müjdeliyorum" dedi.
"KİŞİ BAŞINA MİLLİ GELİR 11 BİN 500 DOLARI AŞACAK"
Bakan Nihat Zeybekci, 2009 yılından itibaren ihracatta 140-150 milyar dolar, kişi başına milli gelirde de 9-10 bin dolar arasında bir sıkışmada kalındığını söyleyerek, "İnşallah Türkiye olarak biz 2014'ün sonunda milli gelirde 11 bin 500 doları aşacağız. Toplam kişi başına düşen milli gelirde bu rakamları aştığımızda birçok sıkıntıdan kurtulmuş olacağız. İhracatta 170 milyar doları yakalayacağız. Hedefi tutturamasak bile dokunacağız" diye konuştu.
Ferah IŞIK - Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, ()

(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)