Mehmet ERÇAKIR- Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, () - KALKINMA Bakanı Cevdet Yılmaz, Isparta'da Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından düzenlenen 2'nci Uluslararası Davraz Kongresi'nde, 'Kalkınma ve Kalkınma Stratejileri' konulu konferans verdi.
Barida Otel Gül Toplantı Salonu'ndaki konferansa Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Ak Parti Isparta milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç, Recep Özel ve bilim dünyasından çok sayıda akademisyen katıldı. Programın açış konuşmasını yapan SDÜ Rektörü Prof.Dr. Hasan İbicioğlu, kongrenin dünya barışına katkı sağlaması temennisinde bulundu. Ardından Kalkınma Bakanı Yılmaz, 'Kalkınma ve Kalkınma Stratejileri' başlıklı konferans vermek için kürsüye çıktı.
İHRACAT ARTTI İTHALAT AZALDI
Konferans öncesinde nisan ayı ihracat rakamları hakkında bilgi veren Bakan Yılmaz, ihracat oranında önemli artış olduğunu söyledi. İthalatta azalma olduğuna işaret eden Bakan Yılmaz, "Cari işlemler açığımızda yüzde 30 iyileşme söz konusu. Bundan dolayı da mutlu olduk. Geçen yıl yüzde 4 büyümüştük, bu sene de yüzde 4 büyümeyi hedefliyoruz. Bu büyüme biraz daha kaliteli olacak. Çünkü dış talep katkısı daha fazla olacak" dedi. Bakan Yılmaz, 2008 yılında etkileri halen süren küresel kriz yaşanmasına rağmen Türkiye'nin yüzde 5 civarında büyüme sağladığına, ihracatın 36 milyar dolardan 152 milyar dolarlara yaklaştığını vurguladı.
ULUSLARARASI YARIŞTA FARKI KAPATTIK
Türkiye'de uzun yıllar ülkenin kaderi gibi algılanan enflasyonda büyük başarı sağlanarak tek haneli rakamlarda tutulur hale gelindiğine değinen Yılmaz, şöyle dedi:
"Bütçesini dengeleyen, faize çalışan bütçe yerine hizmet üreten bütçe oldu Türkiye. Başarıyı neyle kıyaslamak lazım derseniz sadece geçmişinizle bunu yapmak doğru olmaz diye düşünüyorum. Dünyaya göre performansınıza bakmanız lazım. Avrupa Birliği (AB) açısından baktığımızda yakınsama dediğimiz bir kavram var. Ne kadar yaklaşmışız gelişmiş dünyaya? Farkı kapatmış mıyız yoksa fark açılmış mı? Bu açıdan baktığımızda bir tek rakam aslında Türkiye'nin bütün performansını özetliyor. 2002 yılında satın alma gücü kalitesine göre söylüyorum AB'nin ortalamasına göre Türkiye'nin kişi başına geliri yüzde 36 idi. 2013 yılında bu rakam yüzde 55 oldu. 20 puanlık bir iyileşme sağlamış olduk. Demek ki Türkiye uluslararası yarışta farkı kapatmış. Ama daha gidecek çok yolumuz var. Türkiye'nin başarısının sırrı nedir diye sorarsanız 'İstikrar içinde değişimi yakalaması' cevabını veririm. Türkiye bir taraftan siyasi istikrarını ve güven ortamını sağladı, bunun içini birtakım reformlarla doldurdu. "
2023 HEDEFİ ORTA HEDEF
Toplumun ortak hedefler üzerinde uzlaşmasının önemine vurgu yapan Bakan Yılmaz, belirledikleri 2023 hedeflerinin tüm ülkenin hedefleri haline geldiğini söyledi. "Bulunduğumuz durumdan ulaşmak istediğimiz duruma nasıl gideceğiz" diye sonra Cevdet Yılmaz, "Bu nasıl sorusuna cevap vermeden tam anlamıyla bir politika oluşturmuş olmazsınız. Dolayısıyla bu alanda da çok önemli bir çalışmayı tamamlamış durumdayız. Bu da 10'ncu 5 yıllık kalkınma planı. Meclisimiz bu planı geçen yıl kabul etti. 2014 yılında da ilk uygulamalarına başlamış olduk. Bu planımız sürdürülebilir insan odaklı kalkınma anlayışına dayalı bir plan. Kalkınmanın özünü bilgi, özgürlük ve donanım oluşturuyor. Sadece Ankara'da oturup kalkınmayı sağlayamayız. Her bir yöremizi detaylı bilmemiz gerekiyor" dedi.
Konferans, soru cevap bölümüyle sona erdi.


ME(SU/AK) (FOTOĞRAFLI)