Muhammet KAÇAR/ÇAMLIHEMŞİN (Rize), () - KALKINMA Bakanı Cevdet Yılmaz, Rize’nin Ayder Yaylası ve Çat Vadisi’nde incelemelerde bulundu, "Bölgeyi görenler ve yaşayanlar, cennete gittiklerinde yabancılık çekmeyecek" dedi.
Bakan Cevdet Yılmaz, bugün sabah saatlerinde Rize Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Rize Milletvekilleri Hasan Karal, Nusret Bayraktar ile Trabzon Milletvekili Faruk Nafiz Özak’la birlikte Kavron Yaylası Galer Düzü mevkine çıktı, karşılaştığı turistlerle sohbet etti. Çat Vadisi’ne geçen Bakan Yılmaz, Fırtına Deresi üzerindeki tarihi kemer köprüde hatıra fotoğrafı çektirdi. Şenyuva Köyü’ndeki Zil Kale’yi de gezen Bakan Cevdet Yılmaz, sürdürülebilir turizm için tabiatı ve çevreyi korumanın gerektiğine işaret etti, çevreyi korurken değerlendirip kullanmak gerektiğini anlattı.
Artvin ile Samsun illeri arasında 8 ili kapsayan Yeşil Yol Projesi ile ilgili açıklama yapan Yılmaz, şunları söyledi:
"Havası, manzarası, yeşili, tarihi dokusu ve bütün unsurları ile sürdürülebilir bir alternatif turizm için buralar biçilmiş kaftan. Yeşil projemiz ile bunları bütünleştirdiğimiz zaman çok daha katma değeri yüksek bir ekonomik yapıyı buralarda oluşturmuş olacağız. Hayran kalmamak mümkün değil. Buralara herkesi davet ediyoruz. Türkiye’den, dünyadan bütün insanların bu güzellikleri görmeleri, yaşamaları lazım. Bir taraftan da korumamız ve gelecek kuşaklara aktarmamız lazım. Özellikle bu tür yörelerimizde çarpık yapılaşmaya karşı olmalıyız. Bu konuda en üst düzeyde hassasiyet göstermeliyiz. Bir taraftan geleneksel mimariyi geleceğe taşıyacak güzel örnekler yapmamız lazım. Tamamen bir yasakçı zihniyet de doğru değil. Kaçak yapılaşma ile mücadele ederken bir taraftan yasal zeminde geleneksel değerleri koruyarak geliştirmemiz lazım. Yerel malzeme kullanmak da son derece önemli. Turistler bu güzellikler için geliyor. Bu güzellikleri bozmadan bu insanların istifadesine sunmalıyız. Bu doğrultuda Yeşil Yol projesini ve alternatif turizmi geliştireceğiz."
'MASA BAŞINDA BU İŞLER OLMUYOR'
Karadeniz Bölgesi’nde sadece 5 ile körfez ülkelerinden sadece 200 bin civarında turist geldiğini öğrendiklerini ifade eden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Toplam yabancı turist sayısı 1, yerli turist sayısı 4 milyonu aştı. Bu zamanla daha da gelişecek. Katma değeri yükseltmek önemli. Gelen turistin döviz bırakması önemli. Bütün yönleri ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Masa başında bu işler olmuyor, yerinde görmek gerekiyor. Yerinde görünce daha iyi algılıyorsunuz. Kendi adıma bu güzellikleri gördüğüm için çok mutlu oldum. Hem güzel bir gün yaşıyoruz, hem de yaptığımız çalışmaların ne kadar anlamlı ve değerli çalışmalar olduğunu yerinde görmüş oluyoruz" dedi.
'CENNETE GİDİNCE YABANCILIK ÇEKMEYECEKLER'
Bakan Yılmaz, "Bölgeyi görenler ve yaşayanlar cennete gidince yabancılık çekmeyecek.  Çok güzel bir ortam. 'Dünyadaki cennet' diyebileceğimiz ortamlardan biri. Bunu hepimizin görmesi, tatması ve yaşaması lazım. 'Cennet nasıl bir yerdir?' diye merak edenler ipucu almak istiyorlarsa buralara gelebilirler" diyerek sözlerini noktaladı. 
Bakan Yılmaz, daha sonra Uzungöl'de incelemelerde bulunmak üzere Trabzon’un Çaykara ilçesi'ne hareket etti.

FOTOĞRAFLI