ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız. Türkiye'de yüzde 1 oranında yapılacak enerji tasarrufunun, AB ülkelerinden 10'unun kullanıldığı toplam enerjisinin yarısı; 2.5 milyar kilovat-saate denk geldiğini söyledi. Bakan Yıldız, Azerbaycan'dan gelen doğalgaz akışındaki kesilmenin arızadan kaynaklandığını, durumun bu sabah normale döndüğünü bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Verimliliği Derneği tarafından yürütülen ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından desteklenen 'Enerji Verimli Sanayi Projesi' konulu toplantı düzenlendi. 'Güçlü Sanayi Verimli Enerji' sloganı ile sürdürülen proje ile sanayi kuruluşlarında belirlenen enerji verimlilik artırıcı 13 proje ile 10 yılda 65 milyar TL değerinde enerji tasarrufu yapılması hedeflendi. Bu tasarrufun 16 bin yeni okul, 3 bin 200 tam teşekküllü hastane, 10 Boğaz Köprüsü ve havalimanı, 7 Atatürk Barajı ve 6 ünite nükleer santral anlamına geldiği belirtildi. Toplantıda konuşan Bakan Taner Yıldız, şöyle dedi:
"Tasarruf edilecek enerji miktarının irili- ufaklı 25 baraja karşılık geldiği belirtiliyor. Konuştuğumuz sadece yüzde 1. Hedeflediğimiz; yılda 6.5 milyar TL'lik, 10 yılda 65 milyar TL'lik rakamı sadece sanayiden elde edersek, bunun ne kadar faydalı olduğunu hep beraber görürüz. Kaç baraj, nükleer santrale karşılık geldiği rakamlarla verildi. Bunun taraftarlarını paylaştırıp çoğaltmamız gerekiyor. Yaptığı yatırımları 2 ayda 2 yılda toplam 4 yılda amorti edecek sanayicilerimiz, bu sistemi satacak, kuracak, kullanacak olanlar var. Tasarrufsuzluğun kendisi aslında bunun temel finans kaynağı alacak. Herkes kazanacak. Ama finansman olarak kamu payı ayırmayacağız."
“AZERBEYCAN GAZI NORMALE DÖNDÜ”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan'dan gelen doğalgazdaki kesintiyle ilgili soruyu cevaplandırırken, bunun bir arızadan kaynaklandığını ancak durumun bu sabah normale döndüğünü söyledi. Yıldız, şöyle devam etti:
“Azerbaycan'dan gelen doğalgazda bir kesinti oldu. Fakat bu sabah itibarıyla arkadaşlarımızla yaptığımız görüşme ve toplantıda arızanın giderildiğini öğrendik. Vatandaşımıza sanayicimize doğalgazla ilgili herhangi bir sıkıntıyı öngörmüyoruz. Normal işletmelerimiz devam ediyor. Özellikle Şubat ayında Doğu kesimimizde olumsuz hava koşulları var. Biz herhangi bir sıkıntı oluşmaksızın İstanbul'dan, Edirne'den Kars'a varıncaya kadar herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz. Zaman zaman ithal ettiğimiz kaynakların tedarikinde gerek doğalgaz borusundaki patlamalar, gerekse işletmeden kaynaklanan sıkıntılar sebebiyle bu tür aksaklıklar olabiliyor. Vatandaşa sirayet edecek herhangi bir sıkıntı söz konusu değil."
İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da, enerjideki yanlış kullanım ve aşırı tüketimin ciddi bir sorun olduğunu söyledi. Enerji tedarikinin güvenliği ve fosil yakıtlardan elde edilen enerjinin, çevre üzerindeki etkisini daha fazla düşünmemiz gereken bir dönemde olduğumuzu belirten Erdal Bahçıvan, “Halkın bilinç seviyesinde artış olmazsa, enerjideki yanlış kullanım ve aşırı tüketim ciddi bir sorun olarak karşımızda durmaya devam edecek. Toplumun tüm kesimleri, enerjinin üretim ve tüketim şeklini değiştirmeye başlamadığı takdirde telafisi mümkün olmayan bir çevre kriziyle karşı karşıya kalacağız. Bu, gelecekte yenilenebilir enerji kaynaklarını çok daha fazla kullanmamız ve enerji verimliliğine daha fazla odaklanmamızı işaret etmektedir" dedi.
Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar da sanayi ve yaşamda yüzde 65 oranında verimsiz enerji kullanımı olduğunu, 2013 yılında 20 kentte yapılan 'Enerji Hanım' ve bu yıl başlayan 'Enerji Çocuk' projelerinin ardından enerji tüketimin yüzde 27'sine neden olan sanayide tasarrufa odaklandıklarını söyledi. Enerji Verimliliği Derneği Kocaeli Şube Başkanı Ali Fuat Eyüboğlu ise konuşmasında Enerji tüketiminde tüm ülkede ilk 3’te yer alan Kocaeli için enerjiyi verimli kullanma gerekliliğinin daha ön planda olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Verimlilik hareketi enerjinin az değil, gerekli önlemlerin alınarak daha verimli kullanılmasıdır. Bakanımızın her platformda ifade ettiği '6.enerji kaynağımız tasarruftur' sözünün, günümüzde ve gelecekteki enerji problemlerini göz önüne aldığımızda nedenli önemli olduğunuz görmekteyiz. Yapacağımız tasarruflar ile kendimiz için küçük, fakat ülkemiz için bu büyük verimlilik hareketine, hem günümüz dünyası için ve daha önemlisi gelecek nesillere daha temiz ve kaliteli bir dünya bırakmak için sanayici iş adamlarımızın da gerekli desteği vermesini arzuluyoruz."