Hakime TORUN/ANKARA, () - ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki 301 işçinin yaşamını yitirdiği faciası ve hazırlanan savcılık raporuna ilişkin, "Sürekli tereddütlü bir durum yaratmaya çalışan bir yapı ile karşı karşıyayız. Bu sayının olup olmadığını ispat etmek durumunda olan biz değiliz artık. Kim varsa, 301 işçi kardeşimizin dışında bunu söyleyen, iddia eden bize lütfen ispat etsin. Açıklasın, isimlerini, anne babalarını, doğum yerlerini versin. Savcılık raporunda eğer bu geçiyorsa, onun sehven yapıldığı kanısındayım" dedi.
Soma'daki maden kazası sonrası 301 işçinin yaşamını yitirmesi ve ardından ortaya çıkan tartışmalara ilişkin gazetecilerin soruları ile karşılayan Bakan Yıldız, savcılığın faciada ölenlerle ilgili açıklama yapacağını ifade ederken, "Şu anda elimizde kesinleşmiş rakamlar bunu söylüyor. Bundan fazlasını bir şekliyle bize ispat eden varsa, lütfen onu dikkate alalım. Bu konuyu daha fazla uzatmak, çok daha fazla sıkıntı veren bir konu haline gelecektir. Savcılığın bunu sehven yaptığı kanaatindeyim" diye konuştu.
"RÖDOVANS SİSTEMİ"
Bakan Taner Yıldız, Rödovans sistemine ilişkin, sosyal medyada işin ihalesiz verildiğini öne süren CHP'li bir milletvekilinin başlattığı, son derece yanlış ve yönlendirdiğini savunduğu bir konu bulunduğunu kaydederek şöyle devam etti:
"TBMM'de bütün partilere ikişer nüshada ihale ve diğer bilgilere ilişkin bilgileri verdim. O milletvekilinden 'Ben bilerek yalan söyledim. Bundan dolayı da yalnızca AK Partililere değil, aynı zamanda halkımı da yanılttım' diye açıklama yapmasını bekliyorum."
"SATIŞI YAPAN VE PETROLÜN SAHİBİ IRAK"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrol sevkiyatına ilişkin bir soru üzerine şu bilgileri verdi:
"Dün saat 22.00 itibariyle, Kuzey Irak'tan gelen ve Ceyhan'da depolanan ham petrolün 1 milyon varillik kısmının yüklenmesi yapıldı, yola çıktı. Satışı yapan ve petrolün sahibi Irak'ın kendisidir. Bundan sonraki satışları da yine yönetecek olan Irak'ın kendisidir." 
Yıldız, önümüzde haftadan itibaren, TBMM'de madencilik sektörüne ilişkin çalışmaların hız kazanacağını da söyledi.

HT(İD)