Taylan YILDIRIM/ SOMA,(Manisa),() - ENERJİ  ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da facianın meydana geldiği maden ile ilgili basın toplantısı yaptı. Açıklamasında 485 işçinin madenden kurtarıldığını, 284 işçinin hayatını kaybettiğini belirten Bakan Yıldız, 17-18 işçiyi de kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik sağlık sorunları nedeniyle gidemediği Soma'daki maden ocağına bugün gelip inceleme yaptı. Bakan Çelik daha sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile basın toplantısına katıldı. Bakan Yıldız savcılığın ve bilirkişi heyetinin de madende tehlikenin olmadığı ve kurtarma çalışmalarının devam etmediği bölümlere girdiğini kaydetti.
Bakan Taner Yıldız, şu açıklamayı yaptı; "485 işçi kardeşimiz bir şekliyle sağ olarak çıktılar. 284 işçi kardeşimiz de hayatlarını kaybetti. 282 işçimiz ailelerine teslim edildi. En son bir DNA raporu daha geldi. 1 işçimiz daha ailesine teslim ediliyor. Şu ana kadar 284 işçimizden 1 işçimiz ailesine teslim edilmemiş olarak bu saati tamamlıyoruz. İçeride daha yüzlerce işçi bulunduğu haberini kati bir dille de yalanlıyorum. Kaza öncesinde özel sektörün verdiği puantajda, 787 işçiyle bu kaza öncesinde böyle bir rakamla başlamıştık. Buradan 485 işçimiz kurtuldular ve kurtarıldılar. 284 işçimiz hayatını kaybetti. Geriye 18 işçimiz kalıyor. 17 de olabilir. Üç işçimiz ağır olmamakla birlikte şu anda hastanede bulunmaktadır. AFAD'ın web sitesinde hayatını kaybeden işçilerimizin isim ve doğdukları yerler yayımlanıyor. Tehlikeli olmayan ve arama faaliyetlerinin devam etmediği bölümlere 3 iş müfettişi, 4 bilirkişi, 2 de savcı girdi. Halen içeride yüzlerce işçi olduğunu söyleyenler var. Bunu kati bir dille yalanlıyorum. İşçilerimizin cenazeleri kalkmadan yapılan nümayişleri işçilerimize saygısızlık olarak görüyorum. Burası nümayiş yapma yeri değildir."
Bakan Yıldız şu anda henüz teslim edilmeden bir işçi ve içeride olduğu düşünüyen 17-18 işçi için 20 aileden DNA örnekleri aldıklarını açıkladı.
EZBER BOZAN BİR KAZA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de "Türkiye tarihinin en büyük ve müessif iş kazasını yaşadık. İnşallah ocak, şu anda çalışmanın yapıldığı maden alanı müsait hale gelir gelmez iş teftiş kurulu başkanımız başkanlığında, son denetimlerde görev almayan teftiş heyetimiz gelip incelemeye başlayacak. Zorlandığımız ezber bozan bir kazayla da karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Kayıt dışılıkla ilgili değerlendirmeler yapıldı. Kayıtdışı olmadığını belirtmek istiyorum. Alt işveren olmadığını da tespit etmiş bulunuyoruz. Bir yanlışlık eksiklik varsa sonuna kadar gidileceğini ifade etmek istiyorum" dedi.
Gazetecilerin madende yaşam odası olmadığını, bunun zorunlu hale getirilip getirilmeyeceği yolundaki sorusuna da Bakan Çelik, "Yaşam odası bizim mevzuatımızda yeralmıyor. Üçlü danışma meclislerinde bu konu tartışılmadı değil. Bugün herkese ibret oluyor inanıyorum" diye konuştu. 

TY (İÖ/RT) (FOTOĞRAFLI)