ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İzmir Torbalı'da Durmuş Döven'in sahibi olduğu Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'ye ait deponun çatısında kurulan güneş enerjisi panelleri tesisini açtı. Yıldız, Konya Karapınar'a dünyanın en büyük güneş tarlasını hizmete açacaklarını belirterek, "Güneşte hedefimiz 600 megawatt civarında ilk anda. Bu 600 megawatt için tam 15 kat başvuru geldi. Yaklaşık 9 bin megawattlık müraacat var ve 12 Mayıs'ta da ilk ihalemize başlıyoruz" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'ye ait deponun çatısında kurulan güneş enerjisi panelleri tesisinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, çevreye duyarlı ve doğalgazlı GNC ile çalışan tırların ülke adına son derece sevindirici olduğunu belirterek, "Kayseri'de yaklaşık 800 tane piyasada çalışan taksi var. Onların 500 tanesinin dönüşümünü yine GNC'ye onun protokolünü yaptık. Yine aynı şekilde belediye otobüslerinin ve halk otobüslerinin doğalgaza dönüşümüyle alakalı çalışma yaptık. Biz çevreye rağmen değil çevreyle beraber bütün bu enerji yatırımlarını yapıyoruz" dedi.
Bakan Yıldız, Almanya'nın geniş enerjisinden 38 bin megawatt elektrik ürettiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Nasıl oluyor bu? Yaptığınız bir işin üretici şapkası ile aynı zamanda tüketici şapkasıyla beraber olduğunu düşünün. Yani siz bir yandan elektrik kullanıyorsunuz elektrik fiyatlarının pahalı olmaması lazım, bir yandan elektrik üretiyorsunuz fiyatlarınızın ucuz olmaması lazım. Bu bir paradokstur. Hamdolsun Türkiye'deki enerji politikaları stratejileri o paradoksu çözdü ve vatandaşımızı için sürekli pahalı olarak anılan ama üreticimiz için daima ucuz olarak anılan bu yapıyı hamdolsun çözdü. Almanya bu kadar bin megawattı oluşturmak için her yıl 17 milyar Euro para veriyor. Bizim böyle bir para verme durumumuz olmaz. 17 milyar Euro dediğiniz 50 milyar lira civarında bir rakam. Biz bunun bırakın kendisini, onda birini yüzde birini bile ayırmıyoruz, ayıramayız. Yalnız tabi önemli bir şey söyleyeyim. İspanya, Portekiz ve Almanya bu tür sübvansiyon politikaların geri çekme kararı aldı. Çünkü bunlar sürdürülebilir şeyler değil. Bizim buraya yaptığımız ve finanse ettiğimiz yapı sürdürülebilir olan yapıdır. Bu tarım arazilerine herhangi bir tehdit oluşturmuyor. Hatta çatıların resimde de görüyoruz paneli koymadan direkt güneş paneli koyarak bunu yapmak istediklerini söylediler. Bu son derece doğru. Bunun bütün mekanik yapılarını sağlamlaştırarak bu kesinlikle mümkün olabiliyor."
'15 KAT BAŞVURU GELDİ'
Bakan Yıldız, güneş enerjisinde 600 megawatt'ın hedeflendiğini, bu hedefin 15 katı başvuru geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Yaklaşık 9 bin megawattlık müraacat geldi ve 12 Mayıs'ta da ilk ihalemize başlıyoruz. ve güney enerjisiyle alakalı bunu mutlaka yaygınlaştıracağız. Altyapısını sağlam kurmadan para vererek yalnızca üreticiye para vererek bu işler olmuyor. Çünkü bizim verdiğimiz para vatandaşımızın parası. Yani o sübvansiyon rakamlarını çok iyi kurgulamamız lazım. Biz şu anda ürettiği politikalarla yaklaşık 10- 12 ülkeye başbakanlık seviyesinde danışmanlık veren bir ülke haline geldik. Genel müdürlerimizden geçici görevle her ay 10 günlüğün bir haftalığına dışarı giden ve o ülkenin enerjiyle alakalı modelinin oluşmasına yardımcı olan bir yapımız var. Bu son derece önemli. O yüzden ben Türkiye'deki yapılan bütün bu işlemlerde inşallah doğruyu gördüğümüze ve mutlaka bu çerçeveyi daha da genişleteceğimizi söylüyorum."
DÜNYANIN EN BÜYÜK GÜNEŞ TARLASI
Bakan Yıldız, Konya Karapınar'da 3 bin megawattlık bir tesis kurduklarını hatırlattı, "Dünyanın ne büyük güneş tarlası olacak. Bu 60 bin dönümlük bir yerde hani nasıl denize baktığınızda ufuk çizgisinde denizle hava birleşir, bizzat gidip yerinde gördüm. Karayla havanın birleştiği dümdüz bir arazi düşünün ve tarıma müsait değil, yarım metre altında kireç var. Burada dünyanın en büyük güneş tarlasını olacak. Talepkar olan dünya devlerinden firmalar var. Buranın altyapısını TEİTAŞ ile birlikte gerçekleştiriyoruz ve burada 3 bin megawatlık bir güneş tarlası kurma imkanımız hamdolsun olacak. Bu da yalnız Türkiye'nin bölgenin değil aynı zamanda dünyanın en büyük güneşle alakalı projesi olacak. Çok iddialı bir proje ama bunu yapabilecek kapasiteye sahip olduğumuzu gördüm" dedi.
RÜZGAR ENERJİSİNE VURGU
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, rüzgar enerjisinin önemini vurgulayarak, "İzmir aynı zamanda rüzgarla alakalı enerji elde ettiğimiz önemli bir şehrimiz. Enerji açısından söylüyorum tükettiğinden daha fazlasını üretebilen bir şehir. Türkiye'de yalnızca geçen yıl 2013 yılında rüzgardan elde edilen enerjiyi eğer biz doğalgazdan elde etmiş olsaydık 600 milyon dolar kadar daha fazla doğalgaz ithalatı için para ödeyecektik. 600 milyon dolar önemli bir rakam yani 1.5 milyar liraya yakın bir para ödeyecektik. O yüzden bunları geliştirdikçe yerli kaynaklarımızın oranını artacağını ve Türkiye'nin büyümesine gelişmesine katkı koyacak yapıyı yerli kaynaklarla sağlayabileceğimizi çok rahatlıkla söyleyebilirim" dedi.
Bakan Yıldız, açılış törenin ardından lokma döktü ve kendi yaptığı lokmaları yedi.

ED(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)