BAKAN YAZICI: BONZAİ TEHLİKESİNİ 2008’DE FARK ETTİK
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda işadamlarıyla bir araya geldi. Yazıcı, toplantıda yaptığı konuşmada kaçağın her türüyle mücadele etmek gerektiğini belirterek, “Ürün, insan, uyuşturucu aklınıza ne gelirse. Son zamanlarda bir de bonzai var. Bonzai'yi gümrük idaresi olarak 2008’de ilk kez fark ettik. O günden bu yana etkin biçimde uluslararası uyuşturucularla mücadele kuruluşları nezdinde projeler yapmak suretiyle çalışmalar sürdürüyoruz. Bonzaiye karşı eğitilmiş köpeklerimiz var. Fakat çok az dozda, özellikle posta yoluyla, elektronik ortamda yapılmış siparişlerle ve kargoyla bu tür ürünlerin sevkıyatı yapılıyor. Önemli ölçüde yakalamalarımız var. Ekiplerimizle takip ediyoruz. Çok seri yapacaksınız ve kaçağın her türünü önleyeceksiniz. Biz 2008’de ilk kez Macaristan, Hollanda ve İtalya’dan Bonzai’nin geldiğini tespit ettik. Daha sonraki yıllarda çıkış yeri Çin olmuş. Çok küçük parçalar halinde bir ürün. Bunun çok fazla konuşulması da özellikle uyuşturucuya bağımlı kesimlerde ilgi uyandırıyor. O kesim herhangi bir materyali kullanıyorsa, bunu da denemek istiyor. O yüzden fazla konuşmamamız lazım. İnsana zarar verici, akli melekesini kaybetmesine yol açıcı ve öldürücü sonuç doğurucu bu tür ürünlerin hareketiyle ilgili etkin mücadele sürdürüyoruz. Özel ekiplerimiz var. Özellikle hızlı kargo yöntemiyle ulaştırılıyor. Biz bu tür kargoları daha çok fiziki aramaya tabi tutuyoruz. X - Ray taraması yaptırıyoruz. Yurtdışından getirttiğimiz ve verimli sonuç aldığımız eğitilmiş köpeklerimizi Bonzai ile mücadelede devreye soktuk. Aileler olarak çok duyarlı olalım” dedi.
KAFA GÖZ KIRMAYA GEREK YOK
Bakan Yazıcı, özel sektörün önünü açmak için ellerinden geleni yaptıklarını da belirterek, “2013 yılında GSMH 823 milyar dolara ulaştıysa bu sizin sayenizde oldu. Bunu sağlayan kişilerin kafasını gözünü kırmaya gerek yok. Kafa göz kırmadan yapmak lazım ne yapılacaksa. Biz hükümet olarak yardımcı olacağız, yol göstereceğiz. Bakanlıkta denetim anlayışını değiştirdik. Müfettişler de bakanlığın yargı organı gibi. Herkes korkuyor onlardan. Astığım astık kestiğim kestik. Bir rapor yazıyor müfettiş. Müfettiş yanılmaz mı? Kapımız herkese açık. Bürokrasiye takılmış, olacak bir iş varsa önünü açarız. Olmayacak ise de olmayacağını söyleriz. E-TIR uygulamasına geçeceğiz. Bunun üzerinde çalışıyoruz. TIR karnesi gibi işlemler tamamen elektronik ortamda gerçekleşecek. Biz sizin için varız, siz Türkiye için. Türkiye’nin güven ve istikrarı önemli. Bunu siz sağlıyorsunuz. Güven ve istikrar içinde elbette ki bizim müteşebbisimizin ekonomik güvenlik içinde hareket etmesi önemli. Riskleri, avantajları bilerek özgüven içinde çalışmanızı sürdürmeniz önemli. Hukuk devleti bu” diye konuştu.
“BİR HAMURDAN BU KADAR ODA ÇIKAR MI?”
Daha sonra soruları yanıtlayan Bakan Yazıcı, meslek odalarının derlenip toparlanması için çalışma yürüttüklerini belirterek, “Esnaf sanatkar odaları için çalışmamız var. Babam fırıncı olduğu için oradan örnek vereyim. Fırıncılar odası var, pastacılar, börekçiler, yufkacılar odası var. Bir hamurdan bu kadar oda çıkar mı? Bunları derleyip toparlayacağız. Halk Bankası’ndan kullandıkları krediler dolayısıyla takipte olan 220 bin esnaf ve sanatkarımız var. Takipte olan alacağın aslı 90 milyon lira. Bunlarla ilgili yürütülmüş faiz 400 milyon lira. Haciz uygulaması var. Yeniden yapılandırılıyor. 400 milyon liradan vazgeçiyor şimdi TESKOM. 90 milyon ana parayı borçlandırıyor. Böyle bir uygulama yapıyoruz” dedi.
İŞADAMLARINA YEŞİL PASAPORT KONUSU
Bakan Yazıcı, bir soru üzerine işadamlarına yeşil pasaport konusunun uzun zamandır gündemlerinde olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Başbakan da bu konuda çalışılması yönünde talimat vermişti. Ama yeşil pasaport çok farklı bir uygulama. 3'üncü dereceye gelen her kamu görevlisine yeşil pasaport veriyoruz. Niye veriyoruz anlamış değilim? O alanı daraltmamız lazım. Daha çok Türkiye’ye ürün satan, para getiren, vergi sağlayan kesimleri gözetmek suretiyle, onların vize gibi şeyleri beklemelerine yol açmadan hızlı hareket etmelerine olanak sağlayacak enstrümanları bu kişilere vermeliyiz. Buna da mutlaka bir ölçü koymalıyız. Üzerinde çalışıyoruz. Sizleri temsilen bizim bu konuda bir çalışmamız var.”
Toplantının sonunda TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ve Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, Bakan Yazıcı’ya ziyaretin anısına gümüş işlemeli ibrik hediye etti.

FOTOĞRAFLI