MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek’e, Türkiye’nin IMF’ye olan borçların ödenmesine bulunduğu katkılar nedeniyle Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Senatosu’nun kararıyla törenle fahri doktorluk unvanı  verildi. Ayrıca, akademik unvan alan 230 öğretim üyesine de cüppeleri giydirildi.
Bakan Şimşek’e fahri doktora unvanı verilmesi nedeniyle PAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde tören düzenlendi. Törene Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Ak Parti Denizli milletvekilleri Nurcan Dalbudak ve Bilal Uçar, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağcı ile çok sayıda davetli ve akademisyen katıldı. Prof.Dr.Rektör Hüseyin Bağcı, "IMF’ye olan borçların bitirilmesine büyük katkıları olan Bakanımız Mehmet Şimşek’e üniversitemizin fahri doktoralık ünvanı verilmesinden büyük gurur duyuyoruz" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de konuşmasında, fahri doktorluk unvanını PAÜ’den daha önce kendisinin de aldığını ve bunun gururunu yaşadığını söyledi. Zeybekci, 14 Mayıs 2013’te PAÜ’nün Bakan Şimşek’e fahri doktoralık unvanı verilmesinden Şimşek’in bile haberdar olmadığını, bunu yeni öğrendiğini söyledi. Nihat Zeybekci, "Denizlili olarak Bakan Şimşek’e çok teşekkür ediyorum. Denizli olarak ne istediysek aldık. Denizli’nin ihtiyaçlarına, ulaşıma, üniversiteye elinden gelen desteği verdi" diye konuştu.
Zeybekci’nin konuşması ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e akademik kıyafeti Prof.Dr. Hüseyin Bağcı tarafından giydirildi. Bağcı, Şimşek’e fahri doktorluk diplomasını da verdi. Bakan Zeybekci de Şimşek’e Yatağan Palası hediye etti.
Doktorluk ünvanını aldıktan sonra kürsüye çıkan Bakan Şimşek, "Çok heyecanlıyım. Annem ve babam okuma yazma bilmiyordu. O anne ve babanın çocuğu olarak fahri doktora ünvanını aldım, çok duyguluyum" dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin bazı yapısal sorunları olduğunu, bunun da başında eğitimin geldiğini belirterek şunları söyledi:
"Bütçemizden üniversitelerimizle eğitime daha fazla pay ayıracağız. Bana göre bu ülkenin en büyük sorunu eğitimdir. Türkiye'de üniversite mezunu kadınların iş gücüne katılımı yüzde 72 seviyesindedir. Bu oran Avrupa ülkelerinden bile daha iyi seviyede. Doğru yoldayız ama katedeceğimiz daha çok mesafe var. Türkiye’nin istihdam oranındaki artış istenilen seviyede değil, düşüktür. Bu sorunu da ancak eğitimli insan gücümüzle aşabiliriz. Eğitim, öncelikli sorunların başında geliyor ve mutlaka bu sorunu çözeceğiz. Kayıt dışı ekonomiyle daha etkin mücadele etmeliyiz. Önümüzdeki 30-40 yılın temellerini sağlam attık. Nüfusunun yüzde 39’u yaygın ve örgün eğitim gören bir ülke Türkiye. Bu bizim için büyük bir fırsat. İnsana büyük yatırım yapıyor, farkını kapatıyoruz. Türkiye’nin geleceği çok parlak."
Bakan Şimşek ile Bakan Zeybekci’nin PAÜ’ye gelmesini protesto etmek isteyen Türkiye Gençlik Birliği üyesi yaklaşık 20 öğrencinin törenin düzenlendiği merkeze yaklaşması özel güvenlik tarafından engellendi. Üzerlerinde 'Hırsız yakalama timi' yazılı tişörtlerle eylem yapan üniversite öğrencileri, meşru olmadığını ileri sürdükleri Ak Parti Hükümeti’nin bakanlarının üniversitelerde istemediklerini söyledi. Güvenlik güçleriyle öğrenciler arasında kısa süreli gerginlik görüldü. Sivil polisler öğrencilere müdahalede bulunmadı. Hükümet aleyhine sloganlar atan öğrenciler daha sonra dağıldı.

FI(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)