Enver ALAS/İSTANBUL, ()  SAĞLIK  Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, obezitenin Türkiye'nin sorunu haline geldiğini belirterek, "Türkiye'de 3 kişiden birimiz obez durumundadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa yöneticilerinin hazırladığı 7-8 yaş grubu çocuklardaki obeziteyi yarın Ankara'da Türkiye'nin gündemine getireceğiz" dedi.

 
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Beyoğlu Belediyesi tarafından Hasköy sahilinde düzenlenen "Haydi Sağlığa Yürüyoruz" etkinliğine katıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve vatandaşların katıldığı etkinlikte yürüyüş yapan ve bisiklete binen Müezzinoğlu, vatandaşlarla birlikte kahvaltı yaptı. Kahvaltının ardından bir konuşma yapan Müezzinoğlu, bakanlık olarak 2014'ü 'Sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme ve hareket yılı' ilan ettiklerini belirterek, yerel yönetimlerin en önemli partnerleri olduğunu söyledi.

Sağlıklı bir bireyin ve toplumun oluşabilmesi için Sağlık Bakanlığı'nın tek başına yeterli olmadığını dile getiren Müezzinoğlu, "Sağlıklı su, sağlıklı sokaklar, yeşil ve doğal çevreyi korumak belediyeyi ilgilendirir. Sağlıklı birey, sağlıklı toplum diyoruz ancak sağlıklı şehirler de diyoruz. Artık sağlıklı şehir özelliğini taşıyan belediyelerimize 'sağlıklı belediye' bayrağı da vereceğiz. Amacımız bireyleri geleceğe sağlıklı bir şekilde taşıyabilmek. İnşallah bu alanda İstanbul'da başta büyükşehir belediye başkanımız olmak üzere, ilçe belediyelerimizle sağlıklı nesiller, sağlıklı aileler için çok önemli projeleri birlikte yapacağız" diye konuştu.

"ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI, OBEZİTE..."
"Sağlıklı beslenme ve obezite çağımızın, Dünya Sağlık Örgütü'nün tarifiyle halk sağlığı sorunu yani bir hastalıktır" diyen Müezzinoğlu, "Dolayısıyla obeziteye karşı mücadeleyi sadece yaza girerken fiziğim düzelsin, yazın daha çok sokağa çıkıyorum, mevsimsel bir diyet programını asla tasvip etmiyoruz, tavsiye de etmiyoruz. Kendimize değer vereceğiz, saygı duyacağız ve Allah'ın verdiği ömrü sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşayabilmek için her türlü tedbiri alabilmek kendi elimizde. 'Can boğazdan gelir' diyoruz, ben de ikinci ayağını söylüyorum, 'can boğazdan çıkar'. Canın boğazdan geldiğine inanıyorsak boğazdan çıktığına da aynı şekilde inanmalıyız" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DE 3 KİŞİDEN BİRİ OBEZ DURUMUNDA"
Obezitenin Türkiye'nin sorunu haline geldiğini sözlerine ekleyen Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa yöneticilerinin hazırladığı 7-8 yaş grubu çocuklardaki obeziteyi yarın Ankara'da Türkiye'nin gündemine getireceğiz. Türkiye'de 3 kişiden birimiz obez durumundadır. "Obeziteye ne sebep oluyor? Dünyada ölümlerin en çok neden olduğu kanser kronik hastalıklar. Kanser ve kronik hastalıklara sebep olan en önemli 4 neden nedir?" diye saydığımızda birincisi sigara, tütün ve tütün ürünleri, ikincisi alkol, üçüncüsü sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve obezite. Bütün bunların kontrolü kendi elimizde. Herkes bununla ilgili mücadeleyi kendi iradesiyle yapabilir. Toplumsal bir duyarlılığı hep birlikte oluşturacağız."

"DİYABETTE TEMEL NEDENLERDEN BİR TANESİ OBEZİTE"
Diyabet hastalığına da değinen Müezzinoğlu, kronik hastalıklarda en çok sorunun diyabette başladığını söyleyerek "Diyabette de obezite temel nedenlerden bir tanesi. Çocuk diyabetinde ne yazık ki genetik bazı faktörler söz konusudur. O anlamda çocuklarımıza güzel örnek olabilmek, onlara yaşamlarını diyabetle arkadaş olarak sürdürebilmeleri adına beslenmelerine ve eğitimlerine dikkat edeceğiz" diye konuştu. Bakan Müezzinoğlu, etkinlikte 10 diyabet hastası çocuğa bisiklet hediye etti.

EA (MK) (FOTOĞRAF)