Mehmet AKTARAN / İstanbul, () - GELENEKSEL Bab-ı Âli Toplantıları'nın bu akşamki konuğu, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler oldu. Bakan İşler, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) yurtdışında yaptığı faaliyetleri anlattı.

İşler, şunları söyledi:

“Bir yumuşak güç olarak kalkınma yardımları, gidilen ülkelerde insanların gönüllerini kazanmakta ve gönül elçileriyle çalışmalarını sürdürmektedir. TİKA'nın son 20 yılda gerçekleştirdiği ilerlemenin, Türkiye'nin dış politikada yakaladığı başarı ve ülke içerisinde sağladığı gelişme ile aynı doğrultuda gittiği gözlemlenebilir. 1990'lı yıllarda Orta Asya ile faaliyetlerine başlayan TİKA, 2000'li yıllarla birlikte etkinlik alanını genişleterek Ortadoğu'da, Kafkasya'da, Balkanlar'da ve 2005'te Afrika'da faaliyet göstermeye başlamıştır. Sonrasında bu bölgelerde hızlı bir ivme yakalayarak, tüm dünyada örnek gösterilen bir yükselen donör olmasının yanı sıra, aynı zamanda, gittiği ülkelerde tercih edilen, üst düzey resmi ziyaretlerde ülke yönetimlerinin program koordinasyon ofisi kurulmasını talep ettikleri bir başarı grafiğine sahip olmuştur.

BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ

Bakan Emrullah İşler, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“TİKA, bazı bölgelerde yoğun bir şekilde insani yardım faaliyetleri yürütürken, bazı bölgelerde ise eğitim faaliyetlerine ağırlık veriyor ve bölgelerin ihtiyaçlarını dikkate alan bir faaliyet programı ile çalışıyor. Bu çerçevede, TİKA'nın kurumsal olarak en fazla önemsediği konulardan biri, geleceği inşa edecek gençlere eğitim sağlaması için imkanların seferber edilmesidir. Bu bağlamda, mesleki eğitim ve kapasite inşası ve değişik imar faaliyetleri ön plana çıkıyor. TİKA'nın bu etkinlikleri, faaliyet gösterdiği ülkelerle bölgesel işbirliğinin artmasına yol açmaktadır. Zira TİKA'nın faaliyet gösterdiği ülkelerin hükümetleri, bu etkinliklere sıcak bakarken, bu vesile ile Türkiye'nin deneyimlerini kendileriyle paylaştığına inanıyor. Türkiye'nin artık yükselen bir donör olması dikkatleri çekmektedir. Günümüzde Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya'da Türkiye'ye yönelik olumlu bir algının oluşmasında TİKA'nın katkısı büyüktür. Özellikle TİKA'nın son yıllarda kapasitesini artırmasıyla birlikte Türk dış politikası bundan önemli ölçüde beslenmiş ve Türkiye'nin uluslararası arenada daha fazla ön plana çıkmasına imkan tanımıştır. Bu aşamada TİKA, yurtdışında somut bir şekilde Türkiye'nin neler yapabileceğini göstermesi, ülkemizi doğrudan yansıtması, dış politikamızın uygulayıcı yumuşak gücü olması bakımından ana etken olarak ortaya çıkıyor.

"OSMANLI ESERLERİNİN HEPSİNİ ELDEN GEÇİRİYORUZ"

Bakan İşler, “Balkan coğrafyasında ne kadar Osmanlı eseri varsa; camisinden, köprüsünden, hanından, hamamından, konutundan... Hepsini elden geçiriyoruz. Hepsine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Balkan coğrafyasında çoğu eserimiz yok olmuş, ama artık sahip çıkıyoruz. Ve hayatta kalanlarını gelecek nesillere aktarmak için gayret ediyoruz. Sadece tarihi eserlerle ilgili değil, tarım alanında, eğitim alanında ve pek çok alanda TİKA ile çalışmalar yürütüyoruz diye konuştu.

MA (CO)