BOSCH’UN BURSA’DAKİ YENİ TESİSİNİ AÇTI
Yenişehir’deki incelemelerini tamamlayan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Bosch Firması'nın, gelişmiş dizel teknolojisine sahip 'CRI2-20' enjektörleri üreteceği tesisin açılışını gerçekleştirdi. Törene Bosch Türkiye Temsilcisi Steve Young, Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. Ticari Genel Müdürü Dieter Wohlfarth, Bosch Sanayi ve Tic AŞ Teknik Genel Müdürü Marc Weller, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.
Programda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yatırımlarından dolayı firmayı kutlayıp, teşekkür etti. Türkiye’ye yatırım yapanların mahcup olmayacaklarını söyleyen Işık, "Türkiye’ye güvenen hiçkimse zarar etmedi. Türkiye’ye güvenenler her zaman karlı çıktı. İşte bugün bu fabrika Türkiye’ye güvenmenin ortaya konulduğu güzel bir örnek. Fakat biz bunları söylerken üzerimize düşenin ne olduğunu biliyoruz. Bosch yeni yatırım yapmak istiyor ama arazi fiyatları yüksek. Ben Bosch adına Türkiye’de çalışan arkadaşlarımızın Türkiye’yi ne kadar sevdiklerine yakınen şahidim. Sadece Steve yakından tanıdığım için değil, diğer arkadaşlarımızın da Türkiye’yi ne kadar sevdiklerini, Bosch’un Türkiye’de daha fazla yatırım yapmak için ne kadar gayret ettiğinin farkındayım. Ve ifade ediyorum. Siz yatırım yapmak isteyin hele hele yüksek teknolojiye yatırım yapın biz de size elimizden gelen tüm imkanları seferber edeceğiz. Yer tahsis edeceğiz. Gerektiği zaman her türlü desteği vereceğiz. İnşallah Bosch’un Türkiye merkezi dünyada ilk 3‘te dedi arkadaşlarımız. Dünyada bir numarayı hedefleyecek" diye konuştu.
'AGRESİF DESTEKLERİMİZ VAR'
Türkiye olarak artık sadece global şirketlerin yatırım yapmasını istemediklerini söyleyen Işık, "Yatırım çok önemli ama yatırımın yaparken aynı zamanda Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini de Türkiye’de yapmalarını istiyoruz. Neden? Çünkü çok yetenekli kabiliyetli bir insan yapımız var. Nitelikli insan yapımız var artı çok agresif desteklerimiz var. Eğer Türkiye’de siz Ar-Ge merkezi kurmak isterseniz devlet olarak 100 liralık harcamanın 60 lirasını siz yaparsınız, 40 lirasını biz veriyoruz. Yeter ki gelin Türkiye’de yatırım yapın. Ar-Ge ve inovasyon faaliyeti bir kas gücü faaliyeti değildir, bir beyin gücü faaliyetidir. Biz kas gücünden beyin gücüne ne kadar fazla geçersek Türkiye’nin gelişimi ilerlemesi ve kalkınması o kadar hızlı olacak. Kas gücünden beyin gücüne evrildikçe kadınlarımızın çalışma hayatındaki yeri daha da artacak. Bu Türkiye’nin çok önemli potansiyelinin de harekete geçmesi anlamına geliyor" dedi.
'TÜRKİYE’NİN İHRACATININ YÜZDE 1’İNİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ'
Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young ise grup içinde Türkiye’nin önemli bir üretim ve ihracat bölgesi olduğuna iþaret ederek, "2013 yılındaki ihracat rakamımız 1 milyar Euro’yu geçmiş durumda ve Türkiye’deki olumlu gelişmemizi sürdüreceğimizden eminiz. 2013 - 2015 yılları arasında yeni tesise 850 milyon TL yatırım yapacak ve yaklaşık 500 kişiye yeni iş imkanı sağlayacağız. Türkiye’nin yıllık ihracatının yüzde 1’i Bosch tarafından sağlanıyor ve ülkemiz giderek daha cazip bir Ar-Ge merkezi haline geliyor" diye konuştu.
'NİTELİKLİ İiHRACATIMIZI ARTTIRIYORUZ'
Türkiye’deki 3 Ar-Ge merkeziyle dünya çapýndaki gelişmelere öncülük eden, Amerika’dan Japonya’ya kadar 13 ülkeye Ar-Ge ihraç eder duruma geldiklerini söyleyen Young, "Nitelikli ihracatımızı geliştiriyoruz. Türkiye, son üç yılda Ar-Ge’ye 70 milyon Euro harcadı. Yıllık 5 bin patent başvurusu yapoyoruz. Bu da günlük 20 patent eder" dedi.
Bakan Işık’ın kurdele keserek açılışı yapmasının ardından tesisler gezdi.
Serhat TEZCAN- Sebile ÇETİN/BURSA, ()

FOTOĞRAFLI