ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Mimar ve Mühendisler Grubu'nun (MMG) Eresin Topkapı Hotel'de düzenlediği Kahvaltılı Çalışma Toplantısı'na katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Güllüce, Bursa'da yapılan TOKİ konutlarıyla ilgili, "Bursa işi ile ilgili bu konular, Meclis'te bu konuşulur, ama özünde savunamazsınız. TOKİ'yle belediye ikisi de sizin. 'TOKİ orada çok iyi işler yaptı, hatası yok' demek için söylemiyorum. Ben önceki gün bu konuyu konuşurken orada bize adamlar anlattılar. Belediye başkanının işi. Bunun dışarı yansıması hoş bir şey olmayabilir. Bir belediye başkanı bunu nasıl düşünmüştür diye de kendi kendime düşündüm rahatsız oldum. TOKİ'nin ona orada direnmemesi belki hatasıdır. Yaptığı iş yanlış ama illa her yanlışı yapacam diye bir şey de yok" diye konuştu. "HERKES BATIYA BAKMAKTAN BOYUN FITIĞI OLMUŞ"
Güllüce, "Çevrecilikle ilgili olan tekliflere bakıyorsunuz 'San Diego'da' diye başlıyor adam. Ya kardeşim buranın San Diego ile hiçbir şeyi benzemiyor. Klozet taşı bile benzemiyor. Bizim tuvaletlerimiz bile farklı. Hiçbir şeyimiz birbirine benzemiyor. Zürih'in nufüsu 100 sene önce neyse aynıydı, nüfus azalıyor. Nufus azalmasın diye proje üretiyor adamlar. Senin Sultanbeyli'de ise nüfusun 10 senede 10 katına çıkmış. Neresini benzeteceğiz bunun. Bizim yaptıklarımız çok doğru demek istemiyorum. O tarafa bakarak burayla ilgili hüküm verilemez. Zaten belki Türkiye'nin son 200 yıllık problemi de biraz buradan kaynaklanıyor. Hep böyle batıya bakmaktan boyun fıtığı, herkes batıya bakmaktan boyun fıtığı olmuş. O yüzden de ana sistemler bile bu ülkenin gerçeklerine uymayabiliyor, sistem bir kere bizimle tam örtüşmemiş" ifadelerini kullandı. Mülkiyetin önemine değinen Güllüce, "Anadoluda, Türkiye'de işlenen cinayetlerin, namus cinayetinden çok çok fazlası sınır ihlali cinayetleridir" dedi. "ÇEVRE FANATİKLİĞİ OLUŞTU"
"Çevre fanatikliği oluştu" diyen Güllüce konuşmasını şöyle şöyle devam etti:
"Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ya da gelişmemiş ülkelerde bazı ülkeler, çevre bilinci, çevre mantığını oranın gelişmesiyle ilgili bir kırbaç olarak kullanıyor. O ülkeler kendilerini geliştirmeyle ilgili hangi projeyi atarsa atsın, eğer öbürleri o ülkenin o noktada o noktaya sahip olmamasını istiyorsa hemen bu enstrümanı kullanıyor ve o projeyi engellemeye çalışıyor." BAKAN GÜLLÜCE'YE KİTAP HEDİYE EDİLDİ
Çevreciliği çok önceden beri bildiklerini söyleyen Güllüce günün anısına kendisine plaket takdim edilmesi üzerine, plaket yerine kitap hediye edilmesini istedi. Güllüce'ye bu sözleri üzerine Mimar ve Mühendisiler Grubu tarafından günün anısına 'Radyoaktif Atık Yönetimi" isimli kitap hediye edildi.