'HES'LER ELEKTRİĞİN SİGORTASI'
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ordu Valisi Kenan Çiftçi'yi makamında ziyaret etti. Burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, Soma'da yaşanan maden faciasıyla ilgili soruya, maden kazasının salı günü Bakanlar Kurulu'nda gündeme getirileceğini belirterek, "Soma'da büyük facia yaşadık. Allah onlara gani gani rahmet eylesin. İnşallah bunlardan ders alacağız. Herkes ders alacak, faturayı da bir yere kesmenin manası yok. Gereken tedbirler en üst seviyede alınacak. Enerji bakanımız özel sektöre ait olmasına rağmen sanki kendi tesisiymiş gibi günlerce uykusuz vaziyette, gerçekten sıkıntıları paylaşmak için gitti, orada. Başbakan gitti, Cumhurbaşkanı gitti. Milletimizin başı sağolsun. Bütün hepsi inceleniyor şu anda. Başbakan şu talimatı verdi 'ucu nereye giderse gitsin' bu konuda ciddi bir tahkikat başladı. Mühim olan orada acılar var önce acıların paylaşılması gerekiyor. Bir taraftan da araştırmalar devam ediyor. Mutlaka bununla ilgili bir takım neticeler alınacaktır. Salı günü konu Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelecek. Hükümet sözcümüz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı bu konuda açıklama yapar. Benim bir şey söylemem doğru değil, çünkü bende yeteri kadar bilgi yok" dedi.
Türkiye'de yapılmakta olan Hidroelektrik Santralleri (HES) ile ilgili mahkeme kararlarına saygı duyduklarını ancak HES'lerin de olması gerektiğinin altını çizen Bakan Veysel Eroğlu, cari açığın enerji ithalatından kaynaklandığını vurguladı. HES'leri tam anlatamadıklarını ifade eden Bakan Eroğlu, "Mahkeme kararını saygıyla karşılayacağız. Mahkeme kararına karşı söyleyecek bir şeyimiz yok. Türkiye'nin enerji ihtiyacı var, biz enerjide dışa bağımlıyız. Yüzde 73'nü dışardan temin ediyoruz. Cari açığın hemen hemen tamamı da enerji ithalatından kaynaklanıyor. Yılda 50 milyar dolarlık ihracat yapıyorsun. HES'lere neden karşı çıkılıyor, bunları anlamak mümkün değil. Belki bizimde burada kusurumuz var. Biz belki bunları tam anlatamadık. Karşı çıkılmasının sebebi şu: Yurtdışındaki pekçok firma çeşitli enerji yatırımları yaptı. HES'ler devreye girdikçe ki biz şu ana kadar 26 milyar kilowatt saati 79 milyar kilowatt saate çıkardık. Eğer bu olmasaydı dışarıdan her yıl 15 milyar dolarlık gaz ithal edecektik ya da başka enerji. Türkiye'de yapılan diğer yabancı firmaların, şirketlerin yaptığı yatırımların fiyatlarını dengeliyor, arz talep meselesi. Bizim HES'ler elektriğin kesinlikle sigortası. Zararı yok, dünyada bütün hidroelektrik santraller temiz, yenilebilir, teşvik edilebilir bir enerjiyken birileri karşı çıkıyor. Bu milli bir meseledir, memleketin ekonomisi. Bu 15 milyar dolar milletimizin cebine giriyor, okul yapıyorsun, yol yapıyorsun, üniversite yapıyorsun" diye konuştu.
BARAJLARDA SU SIKINTISI YOK
Barajlarda ortalama yüzde 50'lik doluluk olduğunu, yaz döneminde bu yıl su sıkıntısı yaşanmayacağını söyleyen Bakan Veysel Eroğlu, "Sulama maksatlı barajlarda şu anda yüzde 59 doluluk. Şu anda 12 milyar metre küp su var. Türkiye'nin yıllık kullandığı su 6 milyar metre küp. Bazı yerde fazla, bazı yerde az su var. Az su olan yerleri dengeliyoruz. Sulama maksatlı 214 barajımız var. Burada da yüzde 54 dolu, 28 milyon metreküp suyumuz var. Enerji maksatlı barajlarda da yüzde 53 dolu. Toplam 74 milyar metreküp suyumuz var şu anda en kurak dönemde. Bunu neye borçluyuz, bizim yaptığımız 268 baraj. Su zengini değiliz, çok akıllıca tecrübemizle suyu akıllıca tek elden yönetiyoruz" dedi.
ORDU'YU DÜNYAYA AÇMAK İSTİYORUZ
Bakan Veysel Eroğlu, Ordu'nun Gülyalı İlçesi'nde deniz üzerinde yapımı devam eden Ordu-Giresun Havalimanı'nın açılmasıyla Ordu'nun uçacağını, doğa ve yayla turizminin, bal ormanlarıyla ve diğer çalışmalarla kenti dünyaya açmak istediklerini söyledi. Bakanlığı tarafından Ordu'ya son 10 yılda 9 milyon TL'lik yatırım yapıldığını, yıl sonu itibariyle bu rakamın 10 milyon TL'ye yükseleceğini de vurgulayan Bakan Eroğlu, "Ordu'yu dünyaya açmak istiyoruz, bu imkan var. Ordu-Giresun havalimanı açılacak. Ordu'yu bu havaalanı uçuracak. Biz burada yayla, doğa turizmi geliştirmek için mastır plan hazırlıyoruz. Büyükşehir Belediyesi ile bunu hayata geçireceğiz. Mastır planımız hazır. Özellikle yayla turizmi için Perşembe yaylasında çalışma başlattık. Ordu'nun ballarını sertifikalı hale getirmek istiyoruz. Tamamen organik, çok güzel mekanlarda arıcıları teşvik ediyoruz. Bal ormanı adıyla Ordu'da 4 orman kurduk. Bunları artıracağız. İnşallah bunlar çok daha gelişecek" dedi..
Bakan Veysel Eroğlu daha sonra Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'ı makamında ziyaret ederek Ordu'daki programını sürdürdü.

NK(MS/AK) (FOTOĞRAFLI)