'BARAJLAR YÜZDE 45-50 ARASINDA DOLU'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar'daki AK Parti ilçe ve belde belediye başkan adaylarının tanıtım töreni sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ocak ayının son 10 günü Türkiye’yi etkisine alan yağışların barajların doluluğu açısından faydalı olduğunu belirten Bakan Eroğlu, yağışların barajlardaki su miktarının artmasının yanı sıra, toprağın zirai maksatlı sulanmasını da sağladığını kaydetti. Eroğlu, "Şu anda barajlarda yüzde 45-50 arasında doluluk var. Yağışlarda hiç bir problem yok. Önümüzdeki haftalarda şubat, mart ve nisan aylarında mevsim şartlarında normal gerçekleşmesi gereken yağışların geleceği yönünde tahminler var" dedi.

'BİR KURAKLIK VAR EVET, BUNU DA İTİRAF EDEYİM'

Türkiye’de bir kuraklık tehlikesi olup olmadığıyla ilgili soruya, "Bir kuraklık var evet, bunu da itiraf edeyim" karşılığını veren Bakan Veysel Eroğlu, Türkiye'nin yarı kurak iklim bölgesinde bulunduğunu hatırlattı. Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını vurgulayan Bakan Eroğlu, istatistiklerin 7 yılda bir orta büyüklükte kuraklık yaşandığını gösterdiğini belirtti. Eroğlu, “1972'de büyük kuraklık olmuş. Benim de hatırladığım 1994'te de büyük kuraklık var. 2000 ve 2007’den sonra 2014'te kuraklık görülüyor. Buna karşı tedbirleri aldık. Geçmişte bir kuraklık olduğunda bile şehirler susuzdu, ama şu anda susuz şehrimiz yok. Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Kars dahil nereyi isterseniz, her şehrimizde su var. 76 büyük proje ile şehirlerimizin 2040 hatta 2050 yılına kadar su meselesini çözdük" diye konuştu.

BİN GÜNDE BİN GÖLET PROJESİ

Şehirlerdeki su yönünden hiçbir problem yaşanmayacağına değinen Eroğlu, şöyle dedi:

“Bin Günde Bin Gölet Projesi'ni de sulama sistemleriyle birlikte bu yıl bitiriyoruz. Bu göletlerin kuraklığa karşı çok büyük faydası olacak. Kuraklık olduğu zaman, içme suyu, kullanma suyu ve sanayi suyu olarak rahatlıkla kullanılacak. En son arkadaşlarla toplantı yaptık. Bütün şehirlerin içme suyu meselesini tek tek ele aldık. Hangi şehirlerin kritik olup olmadığını, kritik olanlar varsa; bunlarda B planını nasıl uygulayacağımızı belirledik. Arkadaşlarımızdan da söz aldım. Bin Günde Bin Gölet Projesi'ni bu yıl sonuna kadar sulama sistemleriyle bitireceğiz. Bunu da bir müjde olarak halkımıza açıklayalım."

OB(HA/SSA)