ANTAKYA Ortodoks Kilisesi'ni ziyaret eden Adalet Bakanı ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sadullah Ergin, 8 ay önce Suriye'de kaçırılan din adamlarının kurtarılması için yakın temas halinde bulunduklarını söyledi.
Hristiyan aleminin Noel Bayramı'nı kutlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 2014 yılının 2013'ten daha güzel geçmesi temennisinde bulundu. Ergin, "Barışa, kardeşliğe, insanlığın mutluluğuna, daha güzel müjdeler versin 2014 yılı. Burada küçük bir salonda toplanan bu topluluk insanlığın özeti; kainatın, mevcudatın bir muhassalasını görmek mümkün. Bütün dünya yaratılmış ama insanın emrine sunulmuş. İnsanlığın cümlesinin özetini burada bir arada görüyoruz. Ben bu şehirdeki güzelliklerin her geçen gün artarak devam edeceğine inanıyorum. Aramızdaki kadim zamandan beri devam eden komşuluk, hemşehrilik, kardeşlik ve aynı insanlık iadesinin mensubu olmanın bilincinin güçlenerek yarınlara taşınmasını Yüce Mevla'dan temenni ediyorum" diye konuştu.
8 ay önce Suriye'de kaçırılan Antakya Ortodoks Patrikhanesi Halep Metropoliti Pavlus Yazıcı ile Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim'in kıllarına zarar gelmeden kurtarmak için yakın temas içerisinde olduklarını belirten Ergin, "İnşallah sizleri sevindirecek, sizlerin mutluluğunu daha da arttıracak, dolayısı ile bizi de mutlu edecek,güzel haberleri verebilmenin gayreti içerisinde olduğumu ifade etmek isterim" dedi.
'13 RAHİBE VE 3 ÖĞRENCİDEN DE HABER YOK'
Antakya Ortodoks Kilisesi Vakıf Başkanı Fadi Hurigil de insanlığın en temel hakkının yaşam hakkı olduğunu, Suriye'de yaşananlardan dolayı herkesin derin üzüntü duyduğunu belirtti. Hurigil, "Bizler evlerimizde sıcak yemek yerken, oradaki insanlar buruk bir bayram geçiriyorlar. Tabii bunun adına bayram denilirse. Suriye'de 8 ay önce kaçırılan Halep ve İskenderun Metropolitimiz Pavlus Yazıcı'dan bugüne kadar bir haber alınamadığı gibi 20 gün önce de Suriye'de bulunan Azize Mar Takla Manastırı'ndan kaçırılan 13 rahibe ve 3 öğrenciden de haber alınamamıştır" diye konuştu.
Tek amaçlarının Allah'a ibadet etmek olan din adamlarının kaçırılma olaylarının hiçbir din ve inanç kültüründe yerinin olmadığına inandıklarını belirten Hurigil, konuşmasının devamında şunları söyledi:
"Buradan devletimize seslenmek istiyorum. Bölgemizdeki dinler arasındaki diyaloga, barış ve kardeşlik iklimine büyük bir darbe mahiyeti taşıyan bu menfur olayların aydınlanması ve çözümü için tek güvencemiz Türkiye Cumhuriyeti'dir. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Devletimizden bu konuda yardım ve anlayış bekliyoruz."
Kilise ziyaretinde Sadullah Ergin'e Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, kanaat önderleri ile sivil toplum örgütü temsilcileri eşlik etti.