Yaşar KAÇMAZ/İSTANBUL, () ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul'da düzenlenen "11. Avrupa Demiryolu Trafik Yönetim Sistemi (ERTMS) Dünya Konferansı ve Fuarı"nda konuştu. Bakan Lütfi Elvan, "İstanbul-Ankara yüksek hızlı demiryolunun, İstanbul-Eskişehir kesimi de tamamlanmış, test ve sertifikasyon çalışmaları devam etmektedir. Şu anda yapımı devam eden yüksek hızlı ve hızlı demiryolu projeleri de kısa vadede tamamlanacak ve yaklaşık 40 milyonluk bir nüfus doğrudan yüksek hızlı tren ulaşımına erişmiş olacaktır

Elvan, "Modern Demir İpek Yolu'nun önemli ayaklarından biri olan Marmaray'ı açarak denizin altından iki kıtayı birleştirdik. Türkiye'de demiryolu endüstrisinin oluşması için çok önemli adımlar attık. Demiryolu sektörünü serbestleştirecek yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Bunların yanında Avrupa Birliği (AB) demiryoluyla ulusal demiryolunu entegre edecek mevzuatı oluşturduk. İşte bu dönemde UIC ve Avrupa demiryolu kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde bu tür organizasyonlarda bir araya gelmemiz hem Türkiye, hem Avrupa hem de bölge ülkeleri açısından büyük önem arzetmektedir. Bu bağlamda Türkiye doğal koridor işlevi görmekte, adil ve sürdürülebilir bir ulaşım ortaklığının etkin taraflarından biri olmaktadır" dedi.

ALTYAPISI YÜKSEK STANDARTI HALE GETİRİLDİ
Demiryolu ağının tamamına yakınının Türkiye'de üretilen raylarla yenilendiğini ve altyapısının yüksek standartlı hale getirildiğini vurgulayan Elvan, Türkiye'de ulusal demiryolu ağının geliştirilmesinin demiryolu özel sektörünün oluşmasına da ivme kazandırdığını belirtti. Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Konya-Eskişehir yüksek hızlı tren hatlarının işletmeye açıldığını ve Türkiye'nin dünyada yüksek hızlı tren işleticisi ülkeler liginde yer aldığını aktaran Elvan, "İstanbul-Ankara yüksek hızlı demiryolunun, İstanbul-Eskişehir kesimi de tamamlanmış, test ve sertifikasyon çalışmaları devam etmektedir. Şu anda yapımı devam eden yüksek hızlı ve hızlı demiryolu projeleri de kısa vadede tamamlanacak ve yaklaşık 40 milyonluk bir nüfus doğrudan yüksek hızlı tren ulaşımına erişmiş olacaktır" diye konuştu

BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLUNUN İNŞASI DEVAM EDİYOR

Elvan, "Marmaray ile sadece İstanbul'un iki yakası birleştirilmekle kalmamış, Uzak Asya'dan Batı Avrupa'ya uzanan modern İpek Demiryolu'nun en önemli halkalarından biri, İstanbul Boğazı'nın 62 metre altında bir mühendislik harikası olarak inşa edilmiştir. Marmaray sadece Türkiye'nin bir kazanımı değil, İpek Demiryolu güzergahındaki tüm ülkelerin kazanımıdır. İpek Demiryolu'nun diğer önemli halkası olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun ise inşası devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

KURDELEYİ KESMEKTE ZORLANDI
Bakan Elvan, daha sonra konferans kapsamında düzenlenen fuarın açılışını gerçekleştirdi. Bu sırada Bakan Lütfi Elvan, kurdeleyi kesmekte zorlandı. Birkaç deneme sonrası kurdeleyi kesen Bakan Elvan, "Makastan kaynaklanıyor" dedi.
Elvan, açılışın ardından standları gezerek demiryolu ulaşımına ilişkin projeler ve uygulamalar hakkında bilgi aldı.

YK (MK) (FOTOĞRAF)