Serpil KIRKESER - Ünsal ÇAKIN / İSTANBUL, ()  ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürütmüş olduğu soruşturma çerçevesinde, özellikle geçmişte yasal olmayan birtakım dinlemelerin söz konusu olup olmadığını, bunlar varsa neler olduğu konusunda çalışmalarını yürütüyor. Bu çalışmalar çerçevesinde de başsavcılık TİB' de gerekli incelemeleri yapmıştır" dedi.

Bakan Lütfi Elvan, Kasımpaşa Sütlüce Tüneli'ndeki 'Işık göründü' törenine katıldı, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Elvan,  şunları söyledi:

"Kasımpaşa -Sütlüce Tüneli'nin ışık görme töreni vesilesiyle burada bulunuyoruz. Biraz önce de gördüğünüz gibi Kasımpaşa-Sütlüce arasındaki tünel açma çalışmalarımız, kazı çalışmalarımız bu bölüm için, bu tüp tamamlanmış durumda. Diğer tünelimizinde ikinci tüpümüz var biliyorsunuz. Onun da çalışmaları, kazı çalışmaları 10-15 gün içinde bitecek. Bu tünel gerçekten İstanbul için son derece önemli. Doğuyla Batıyı birleştiren. 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip, kültürel çeşitliliğiyle ön plana çıkan İstanbulumuzun tarihi dokusuyla böyle bir eseri kazanması bizler açısından önemli. Özellikle birinci çevre yolunda Kasımpaşa, Karaköy, Taksim, Şişli güzergahına gitmek isteyen vatandaşlarımız çok daha rahat bir şekilde artık bu tüneli kullanıp, Kasımpaşa'ya oradan Taksim'e, Şişli'ye, Karaköy'e ulaşma imkanına kavuşacaklar. Biliyorsunuz birinci çevre yolundan özellikle Kasımpaşa'ya ve Karaköy'e inen yol güzergahı oldukça dar. Standardı düşük. O güzergah üzerinde tarihi doku oldukça fazla. Yine bahsetmiş olduğum merkezler Karaköy gibi, Taksim gibi merkezlerimiz ticaret ve tarih açısından önem taşıyan merkezlerimiz. Bu nedenle çok zor koşullar altında da olsa bir tünelle birinci çevre yolunun Kasımpaşa'ya bağlanıp vatandaşlarımızın trafik açısından rahatlamasını sağlamış olacağız. Mart ayında her iki tüpümüzünde, tünelimizin de açılışını gerçekleştireceğiz. Tünelimizin toplam uzunluğu yaklaşık bin 300 metre. İki tünelin toplam uzunluğu ise 2 bin 600 metreye tekabül ediyor. Aşağı yukarı 3 bin 800 metrelik de bağlantı yollarımız var. Yine burada kavşaklarımız ve yine altyapı çalışmalarımız olacak. Aç-kapa tünellerimiz var, aşağı yukarı 70 metre uzunluğunda. Bunların hepsini kısa bir sürede tamamlayacağız. Mart 2015 de bu tünelimizin açılışını gerçekleştireceğiz."

"TİB BAŞKANLIĞIMIZIN DA BİLGİSİ DAHİLİNDE YAPILAN ÇALIŞMALARDIR"
Bakan Elvan, şöyle devam etti:

 "Bir hususu da dile getirmek istiyorum. Bugün bazı gazetelerde Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) basıldığı yönünde bir haber var. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından hem casusluk soruşturması kapsamında, hem de oradaki bazı verilerin, bilgilerin geçmişe yönelik bazı verilerin, dinleme kayıtlarının silindiğine yönelik iddialar yer almıştı. Birkaç tane çanak antenin bulunduğu, çanak antenler vasıtasıyla bilgiler aktarıldığı yönünde de basında bilgiler yer almıştı. Bu çerçevede Başbakanlık Teftiş Kurulu çalışmasının ilk bölümünü tamamladı. Özellikle bu kayıtların silinmesine yönelik bölümünü tamamladı. Bakanlığımıza bu raporu gönderdi. Biz de bunu Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'na intikal ettirdik. Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürütmüş olduğu soruşturma çerçevesinde özellikle geçmişte yasal olmayan birtakım dinlemelerin söz konusu olup olmadığını, bunlar varsa neler olduğu konusunda çalışmalarını yürütüyor. Bu çerçevede de bilirkişi heyeti oluşturdu bildiğim kadarıyla başsavcılık. Çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmalar çerçevesinde de başsavcılık TİB'de gerekli incelemeleri yapmıştır. Geçmişe ait bir takım veri, kayıt varsa bunları da güvence altına alabilecek şekilde çalışmalarına devam etmiştir. Yoksa TİB Başkanlığı'na yönelik işte şu dönemde yapılan çalışmaları içeren bir şey değildir. Tamamıyle geçmişte yapılan-eğer varsa-bunların başsavcılık tarafından yasadışı dinlemeler, kayıtların silinmesi ki o kayıtların silindiği tespit edilmiştir Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından. Bunlara yönelik soruşturma devam etmektedir. Bu tamamıyle TİB Başkanlığımızın da bilgisi dahilinde yapılan çalışmalardır." 

"KARAR ULAŞTIKTAN SONRA GEREĞİ YAPILACAKTIR"
Anayasa Mahkemesi'nin Youtube'a erişimin engellenmesiyle ilgili verdiği hak ihlali kararı ile ilgili soru üzerine Bakan Elvan, "TİB Başkanlığı'nın bana verdiği ifade henüz kararın kendilerine ulaşmadığı şeklinde. Karar ulaştıktan sonra gereği yapılacaktır diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

SK (MK) (FOTOĞRAF)