MERSİN SANAYİ, TİCADER VE DENİZCİLİK AÇISINDAN EN ÖNEMLİ 3 İLDEN BİRİ

Mersin Limanı Genişletme Projesi'nin temel atma törenine katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Mersin'in sanayi, ticaret ve denizcilik açısından en önemli 3 önemli ilden biri olduğunu söyledi. Mersin Limanı'nda düzenlenen temel atma törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Milletvekili ve Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, MIP Genel Müdürü İsmail Hakkı Tas ve liman yöneticileri katıldı.

Toplamda 160 milyar doları bulan proje sayesinde gelişecek olan Mersin Limanı, yeni yapılacak olan kısım ile mega gemilere hizmet verebilecek konuma gelecek. Limanın, 400 metre uzunluğunda ve 18 bin TEU kapasiteli gemilerin direk yanaşabileceği bir duruma gelmesini sağlayacak olan proje, 1,5 yıl içerisinde tamamlanarak hizmete girecek.

Projenin temel atma töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Mersin'in özellikle sanayi açısından önemli olduğunu belirterek, "Sanayi, ticaret ve denizcilik açısından 3 önemli il say denilse; İstanbul, İzmir ve Mersin sayılır. Ancak Mersin'in çok önemli avantajları ve güçlü bir potansiyele sahip olmasına rağmen istenilen yerde olmadığını görüyoruz. Çok önemli bir tarım potansiyeli var. Ciddi bir sanayi altyapısı var ve Türkiye'nin en önemli lojistik merkezlerinden biri. Ulaşım alt yapısına baktığımızda hem kara yolunda hem demir yolunda önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Özellikle bölünmüş yol yapımı ve demir yollarının altyapılarının yenilenmesi, yine Mersin ve Adana'ya kuzeyden gelen hatların hızlı tren şekline dönüştürülmesi çalışmaları Mersinimizin önemli bir alt yapıya bugüne kadar kavuştuğunu ve bundan sonra da kavuşacağın göstermektedir" dedi.

Bakan Elvan, kapasitesinin syetersiz olduğunu belirttiği Mersin Limanı'nın sadece Mersin'e değil, bölge illere de hismet verdiğini belirterek, "Eğer biz Mersin'in kuzeyindeki, doğusundaki, batısındaki illerin de hızla büyümesini istiyorsak Mersin'i geliştirmek zorundayız. Konya, Karaman, Niğde, Nevşehir ve Aksaray'ın gelişmesi Mersin'in gelişmesiyle doğrudan ilintilidir. O illerdeki sanayi sektöründeki firmalarımız elbette rekabet güçlerini artırmak, büyümek istiyorlar. Ama taşımacılık alanındaki maliyeti biz aşağı çekmedikçe onların rekabet güçlerini artıramayız. O nedenle biz Ankara'yı Konya'ya, Konya'yı Karaman'a, Karaman'ı Mersin'e bağlayan hem yüksek hızlı tren hem de hızlı tren projesine başladık. Geçen ay Konya Karaman arası hızlı tren projesinin çalışmalarını başlattık. Şu anda yüklenici firma hızlı tren altyapısı için çalışıyor. 2 ay içinde de Karaman Mersin hızlı tren projesi ihalesine çıkacağız. Mersin limanına gelen yüklerin hızlı trenle Karaman'a, Konya'ya, Ankara'ya, Nevşehir'e, Niğde'ye, Kayseri'ye ve Aksaray'a ulaşılması imkanı bulunacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Elvan önderliğinde projenin temeli olan iki demir boru denize indirildi. MIP Yönetim Kurulu Üyesi David Yang, günün anısına bakan Elvan'a bir maket hediye etti.

Bakan Elvan daha sonra Mersin Valiliği'ne geçti. Valilik Şeref Defterini imzalayan Elvan, ardından makama geçerek Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile bir süre sohbet etti. Elvan'ın bakanlığının çalışmaları ile ilgili yaptığı açıklamanın ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Mustafa ERCAN - İbrahim MAŞE / MERSİN, ()

ME,İM(SÜ/SSA) (FOTOĞRAF)