Canan ALTINTAŞ-Serdar SUNAR/ DİYARBAKIR, () - GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Cumhurbaşkanlığı makamında en fazla katkıyı sağlayacak, en hazır kişinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirterek, "Yatırım, hizmet, siyasi projeleri de hemen 5 dakika düşünmeden yol yürüyebilecek tek kişi sayın Başbakandır. Onun için hazırdır. Türkiye'nin bir zaman kaybına, maceraya, başkaca bir duygusal reaksiyona ne tahammülü vardır, ne de lüksü vardır" dedi. 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'da gazetecilere verdiği iftar yemeğinde, gündeme ilişkin açıklamalarda  bulundu. Türkiye'de daha önce yaşanan sorunları anlatan Eker, şöyle dedi: "Bizim Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle, yeni Türkiye ile birlikte bir kere bu sorunun çözümü ilgili kesin kararlı bir kesintisiz uygulama olması gerekiyor. Bildiğiniz gibi bundan iki hafta öncesine kadar sayın Başbakanımızın başlattığı onun liderliği, siyasi liderliğiyle gelişen, çünkü bedel ödenmesi gereken bir iştir bu. Bizde partimizde, sayın Başbakanımızda bir çok saldırılarla, birçok haksızlıklarla, komplolarla, tezgahlarla, çetelerin uygulamalarıyla karşı karşıya kaldık. 1,5 yıldır her şey, ama her şey Türkiye'de her şey çözüm süreciyle bir şekilde ilişkili. Onu engelleme çabası idi bu. Doğrusu Türkiye cumhuriyetinin bir vatandaşı olarak Güneydoğu'da doğmuş, büyümüş bu meseleyi de Kürt meselesini de yakından bilen hisseden biri olarak söylüyorum; Olan biten her şey orayla alakalı onu engelleme çabası var. Niye öyle bir kilit konu ki bu barış içerisinde çözüldüğü anda sadece Türkiye'yi değil gerçekte sonuçları itibariyle bütün Ortadoğu'yu etkileyebilecek bir konu." 

Bakan Eker, çözüm sürecinin özellikle bölge için çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Çözüm sürecinin hayata geçmesini arzu ediyoruz hepimiz. Çünkü Diyarbakır'daki değişimi hep birlikte yaşıyoruz. Şu 1,5 yıl içerisindeki psikolojik hava, cenazenin gelmesi bir ölümün olmaması, bir çatışmanın olmamasının yarattığı rahatlık ve huzur bile vatandaşların sadece psikolojik yapısını da değil, esnafın, iş adamının da müteşebbüsün projesinde de kendini hissettiriyor. Sokaktaki insanın, esnafın, tüccarın davranışlarını hissediyoruz. Daha canlı, daha gerçekte bir şehir yani kendi ruhu şehir ruhuyla buluşuyor. Çok daha iyi bir noktaya geliyor. Onun için bizim bölgemizde de özellikle Güneydoğu Bölgesi'ndeki çözüm sürecini en çok biz arzu ediyoruz. Çünkü anti demokratik uygulamalarla biz acı çektik, bu bölgenin insanları çekti. Daha çok demokrasiyi talep eden, hak eden Kürtler. Kürt vatandaşlarımız onlar çözüm sürecinin en çok başarıya ulaşmasını umut ediyor. O nedenle de burada Sayın Başbakanımızın adaylığı diğer adayların bizim kişilikleriyle tutumlarıyla bizim herhangi bir şey söyleme gibi elbette ki bir durumumuz yok. Ama Cumhurbaşkanlığı makamına realist bir yaklaşımla baktığımızda kimin en çok katkı sağlayabileceği, kimin en çok hazır olduğu ve kim oturduğu gün yatırım, hizmet, siyasi projeleri de hemen 5 dakika düşünmeden yol yürüyebilecek tek kişi sayın Başbakandır. Onun için hazırdır. Türkiye'nin bir zaman kaybına, maceraya başkaca bir duygusal reaksiyona ne tahammülü vardır, ne de lüksü vardır." 

FOTOĞRAFLI