Gülseli KENARLI - Ünsal ÇAKİN / İSTANBUL, () - GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla, "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" pilot uygulaması çalışmalarına başlandı.

Projenin İstanbul Adalar bölgesindeki uygulaması için özel bir robot ve bir dalgıç tarafından gerçekleştirilen ağ temizleme operasyonu gerçekleştirildi. Operasyonunu yerinde izleyen Eker, daha sonra projeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mehdi Eker, projenin Türkiye için bir ilk olduğunu belirterek, gerek çevre ve denizlerin temizlenmesi, gerekse de balıkçılığa zarar veren ve hayalet avcılık diye tabir edilen uygulamanın sona ermesi açısından bu çalışmaların çok önemli olduğunu aktardı.

"TÜRKİYE BU OPERASYONLARI YAPABİLECEK GÜCE ULAŞTI"

Bakan Eker, Adalar bölgesinde 240 bin metrekare alanda 81 noktada ya kopmuş ya terk edilmiş ağlar olduğunun tespit edildiğini belirterek, balıkların gerek göç yollarında, gerek yuva yapmalarında, gerekse yumurtladıkları bölgelerde ciddi tahribat meydana getirdiğini anlattı. Türkiye’nin denizler için operasyon yapabilecek güce geldiğini belirten Eker, "Su Ürünleri ve Balıkçılık Genel Müdürlüğümüz, İstanbul İl Tarım Müdürlüğümüz birlikte Türkiye'de kamu kaynağıyla ilk defa böyle bir proje hayata geçirdik. Türkiye'de bu gemileri, bu mekanizmayı şu an için belki kendimiz üretemiyoruz ama bu teknoloji artık bizim. Denizlerimizin korunmasında, çevrenin muhafazasında artık Türkiye bu operasyonları yapabilecek güce ulaştı. Bu son derece önemlidir. Türkiye artık kendi denizlerinde istenmeyen ve bir şekilde terk edilmiş veya kopmuş veya bırakılmış olan ağları denizin dibinden topluyor" diye konuştu.

"ÖNEMLİ BİR BAŞARIYA İMZA ATMIŞ OLDU ARKADAŞLARIMIZ"

Bakan Eker, pilot uygulamanın İstanbul'da Adalar bölgesinde başlattıklarını kaydederek, "Bu 3 sene sürecek bir proje. İstanbul, Muğla, Adana, Hatay ilk 4 pilot il. Arkasından Türkiye'nin diğer bölgelerinde, Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde de tespit edilen noktalarda bu ağları toplanmak suretiyle hem deniz temizlenecek hem balıkların üremelerine imkan tanınacak. Böylece balıkçılık için hayırlı, olumlu bir proje olduğu gibi denizin temizlenmesi ve çevrenin korunması açısından da yine son derece yararlı bir uygulama. Bu operasyon gemisi teknolojisiyle, robotlarıyla, dalgıçlarıyla önemlidir. Riskli, tehlikeli ama bir o kadar da uzmanlık gerektiren önemli bir başarıya imza atmış oldu arkadaşlarımız" dedi.

"BU HAFTALAR ALABİLİYOR"

Eker, temizleme çalışmalarının süreleri ile ilgili de açıklama yaparak, "Bir tane ağın çıkarılması birkaç saatlik bir işlem gerektiriyor. Bu bölgede 81 nokta var ve bu haftalar alabiliyor. Bu çok da kolay bir şey değil. Denizde 39 metre derinliğe kadar iniliyor. Dalgıçların da inmesi gerekiyor ve onlar için tehlikeli olabiliyor. Son derece itina, özen ve dikkatli çalışma gerektiren bir saha. Onun için gün vermek çok kolay değil. Biz olabildiğince hızlı bir şekilde bunu tamamlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.

BAKAN EKER FOTOĞRAF ÇEKTİ

Daha sonra denizden çıkarılan ağ gemiye alındı. Ağ üzerinde bulunan bir Bakan Eker ve görevliler tarafından ağdan çıkarıldı. Ayrıca ağın üzerinde bulunan deniz yıldızları görevliler tarafından toplanarak tekrar denize atıldı. Bakan Eker'in çalışmalar boyunca sık sık cep telefonu ile fotoğraf çektiği görüldü.

 

(FOTOĞRAFLI)