YENİ TÜRKİYE DİYORUZ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Bitlis'in Güroymak ilçesinin ardından Hizan ilçesi'ne geçti. İlçe binasında partililerle bir araya gelen Bakan Eker, bu seçimle Türkiye'nin artık yeni bir hizmet dönemine yeni bir anlayışla daha demokratik, sivil ve müreffeh şekilde sorunlarını kısa bir sürede çözeceğini söyledi. Bugüne kadar ki cumhurbaşkanlarının hiçbirinin Başbakan Erdoğan kadar hazır olmadığını ifade eden Eker, şöyle konuştu: "Başbakanımız bu makam için hazırlanmış durumunda. Başbakanımız yaptığı büyük hizmet projelerinin tecrübesiyle dolu. Başbakanımız diğer adaylardan daha hazır. Bütün adaylardan çok bu makama layık. Bunun için hazırlanmış durumda. 10 Ağustos'ta inşallah şu yeni Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, halk tarafından seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olacak. Yönetilen Türkiye daha demokratik ve sivil olacak. Hukukun daha çok uygulandığı, paralel yapılarla daha çok mücadele edildiği, her türlü vesayetin sonun geldiği ve en önemlisi çözüm sürecinin kalıcı bir barışa dönüşeceği ve kalıcı bir barışla nihayetleşeceği bir Türkiye olacak. Onun için biz yeni Türkiye diyoruz. Türkiye'yi 1920'li yıllardan sonra en çok bölgede yaşayan hemşehrilerimiz bilir. Türkiye'de Kürt kimliğinin reddedildiği, Kürt kimliğinin tanınmadığı, Kürtçe konuşmanın yasak olduğu ve birçok zulmün yaşandığı geçmişteki günleri hatırlıyoruz. Biz Türkiye'de 30 yıl dökülen kanın sona ermesi, anaların ve babaların ağlamaması, ocakların sönmemesi için, bu barış projesini Başbakan hayata geçirdi. Yaklaşık 2 yıldır bu nedenle anneler ağlamıyor ve ocaklar sönmüyor. Hemşehirlerimizi barışın tadını, huzur ve güvenin hazına vardı. Biz bunun kalıcı bir barışa dönüşmesini arzu ediyoruz. Bu da Başbakanın, cumhurbaşkanı yetkileri ve süreci yürütmesiyle mümkün olabilir."
Kürt meselesinden dolayı bu bölgenin insanlarının çok acılar çektiğini, köylerin yakıldığını, insanların evlerini ve yurdunu terk ettiğini anımsatan Bakan Eker, geçmişte insanların Kürt olduğunu söyleyemediğini belirtti. Bakan Eker, "Türkiye'de barışı tesis etmeyi amaçlıyoruz. Kürt, Türk, Laz ve Çerkez 76 milyonun hepsi bir, hepsi aynı ve eşit derecede kardeşimizdir, başımızın üstünde yeri var. Öyle zamanlar oldu ki askeri darbe dönemlerinde insanlar Kürtçe müzik dinlediğinde gözaltına alındı, işkenceler edildi. Artık devletin okullarında Kürtçe eğitim veriliyor. Yani Türkiye Cumhuriyetinin üniversitelerinde insanlar artık Kürtçe diploma alıyor. Bu da sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde hayata geçmesiyle mümkün oldu. 12 yıl önce olağanüstü hal vardı ne işkenceler ne sıkıntılar yaşandı. Bunu hepimiz gördük, yaşadık hatta bazılarımız tanık oldu. Onun için kimse Başbakan kadar bu cumhurbaşkanlığına hazır değil. Devletin başında bulunan siyaset bilmeyi gerektiriyor. Vesayet anlayışının temsilcilerinin, cumhurbaşkanlığında üretecekleri bir hizmet yok" dedi.
Bakanlık olarak yaptıkları desteklemelere de değinen Bakan Eker, tarım ve hayvancılık ile diğer alanlarda son yıllarda önemli mesafelar katettiklerini bildirdi. Bakan Eker, şöyle devam etti: "Hizan'da kayıtlı bin 100 çiftçi var. Hükümetimizin şu ana kadar bin 100 çiftçiye 21 trilyon karşılıksız destek verdik. Bitlis geneline baktığımızda elbette rakam çok daha yüksek. Burada kırsal kalkınma yatırımları kapsamında birçok tesis yaptık. Yine sadece bu bölgede uyguladığımız hayvancılıkla ilgili projeler var. Bizden önce neredeyse hayvancılık desteği sıfırdı. Yani bir destek yoktu. Bitlis'te sadece hayvancılığa verilen destek miktarı 93 trilyondur. Bugün gerek büyükbaş gerek küçükbaş hayvancılıkta Bitlis ve çevresinde önemli artışlar meydana geldi. Bunlar devam edecek. Bizim her şeyden çok huzura, barışa ve kalkınmaya ihtiyacımız var. Demokratikleşme ve sivilleşmeye ihtiyacımız var. Seçimlerle bunu daha iyi bir noktaya taşımak bizim temel hedefimiz. Bunun için çalışıyoruz ve uğraşıyoruz."
Bakan Eker, ardından beraberindekilerle ilçe merkezinde esnafı ziyaret ederek, 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için destek istedi. Eker, Hizan öğretmenevinde vatandaşlarla çay içip sohbet ettikten sonra Tatvan ilçesine geçti.

FOTOĞRAFLI