Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS,()-GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde çiftçilerle bir araya geldi. Birlik, beraberlik çağrısında bulunan Bakan Eker, "Eskiden bir sürü yanlışlar yapılmış. Yıllarca bu topraklarda Kürt, Türk, Boşnak, Çerkez, kavga etmeden birlik içinde yaşamışsa biz de bunu yapabiliriz. Ne zaman barışı unuttuysak sorunlar çıktı. Bizim geçmişimizde, birlik ve beraberlik içerisinde yaşama tecrübesi var" dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile gezi ve incelemelerde bulunmak üzere dün Bitlis'e gelen ve geceyi Ahlat ilçesinde geçiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sabah saatlerinde karayoluyla Adilcevaz ilçesine geçerek STK, esnaf ve çiftçilerle bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Bakan Eker, 2002'de seçim çalışması yaparken araçlarının durdurulduğunu, kontrol edildiğini ve Kürtçe konuşmanın yasak olduğunu söyledi. Artık bu sıkıntıların hiçbirinin olmadığını ifade eden Bakan Eker, şöyle konuştu:
"Bugün devletin 24 saat yayın yapan kanallarında her konuda Kürtçe programlar yapılıyor. Devletin okullarında bugün insanlar Kürtçe eğitim yapıyor. Devletin üniversitelerinde mesela Muş ve Mardin'de Kürtçe lisans programları yapılıyor. Binlerce insan Kürt Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Devletin okullarında açık bir şekilde eğitim yapılıyor. Eskiden bir sürü yanlışlar yapılmış. Yıllarca bu topraklarda Kürt, Boşnak, Türk, Kürt ve Çerkez kavga etmeden birlik içinde yaşamışsa, biz de bunu yapabiliriz. Ne zaman barışı unuttuysak sorunlar çıktı. Bizim geçmişimizde birlik ve beraberlik içerisinde yaşama tecrübesi var. Ancak bu sorunu çözersek burada başarılı olabiliriz. İnsanlar neden tatil için Ege'ye Akdeniz’e gitsin. Neden Tatvan, Adilcevaz, Ahlat ve Van'a gelmesin. Bunun çözmenin en büyük imkanı barıştı."
"ESKİ BAYINDIRLIK BAKANI ERGEZEN'İN LAKABI DUBLE ZEKİ OLMUŞTU"
Toplantıda yanında oturan eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen'den övgüyle bahseden Eker, yaptığı duble yollarla Ergezen'in lakabının da "Duble Zeki" olduğunu belirtti. Şu an Türkiye'nin her yerinde duble yolların olduğunu belirten Eker, denizin altından ve boğazın altından yatırımlar yaptıklarını kaydetti. Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biz yolları yaptık. Şu an Türkiye'nin her yerinde duble yollar var. Birçok alanda hızlı trenler, Marmaray hatları yapıyoruz. Denizin altından, boğazın altından yatırımlar yapıyoruz. Büyük paralar bunlara harcadık. Hastaneler, okullar, santraller yapılıyor. Tarımla ilgili projeler yapıyoruz. Ama Bitlis, Diyarbakır, Muş, Siirt yani bu bölge eğer yeteri kadar bu teşviklerden istifade etmediyse bunun bir tek sebebi var. Bunu siz biliyorsunuz. Onun için biz çözüm sürecine kilitlendik. Analar gözyaşı dökmesin. Birlik beraberlik huzur ve güven gelsin."
Eker, 10 Ağustos'ta Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak seçilmesiyle Türkiye'nin yeni döneme gireceğini belirterek, yeni Türkiye için 2023 hedefiyle ilerlediklerini ve şimdiden o zaman yapacakları işin çalışmalarını hazırladıklarını kaydetti. Bakan Eker, "Türkiye, yeni dönemde daha sivil, demokratik, müreffeh yani yatırım, sulama, altyapı, eğitim, sağlık, ulaştırma alanlarında altyapı sorunlarını çözmüş, ekonomik kalkınmayı daha iyi bir seviyeye ulaştırmış, yeni bir ülke olacak. Barış kardeşlik huzur ve güvenin tesis edildiği bir Türkiye'nin şartları oluşmuş olacak" diye konuştu.


FOTOĞRAFLI