MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde, Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı 4'üncü Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, meslektaşlarına tek millet vurgusu yaptı. Davutoğlu toplantıda, Türkiye'nin UNESCO Kültürel Miras Komitesi'ne seçildiğini duyurdu.
Göltürkbükü Mahallesindeki Hilton Restort&SPA'da bugün başlayan ve iki gün sürecek olan 4'üncü Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi'ne Dışişleri Bakını Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Erlan Drisar, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdyydaev, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Rashid Meredov ve bakanlık temsilcileri katıldı. Zirvenin açılış konuşmasını Bakan Davutoğlu, yaptı.
Ülkenin asırlardır İpekyolu'nun bir parçası olduğunu belirten Davutoğlu, "Tarih boyunca ikili ilişkilerin gelişmesinde değil beşeri ilişkilerinde gelişmesinde önemli katkısı olan İpek yolunun geçmişindeki önemini bugün de çok iyi anlıyoruz. İnsanlar ve mallar kadar bu ülkeler arasında kültürler, şiirler, ağıtlar, fikirler, deyişler aktarıldı ve bugünlere kadar geldi. Türk konseyi çalışmaları ekonomiden turizme, sanayiden altyapıya geniş işbirliği imkanları ile Avrasya'daki tarihi iletişim kanallarına yeniden can verecektir. Turizm yolu ile müşterek tarihimizi, kültür ve ortak değerlerimizi yeniden keşfetme ve birbirimize aktarma imkanı bulacağız" dedi.
DAVUTOĞLU'NDAN UNESCO MÜJDESİ
Türkiye'nin UNESCO Kültürel Miras Komitesi'ne seçildiğini belirten Baktan Davutoğlu, "Biraz önce aldığımız güzel bir haberi de vermek istiyorum. UNESCO Kültürel Miras Komitesi'ne Türkiye oy farkı ile seçildi. Türkiye 77 oy, diğer aday ülkeler ise 48 ve 15 oy aldı. Türkiye'nin bu komiteye üye olması aynı zamanda bu masa etrafındaki ülkelerin üye olması anlamına gelmektedir" diye konuştu.
Müşterek menfaatleri, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri toplantıda konuşacaklarını belirten Bakan Davutoğlu, "Ait olduğumuz bölgelerde son dönemde çok önemli gelişmeler yaşandı. Bunları tek tek ele alacağız. Ve bunların gerek Türk konseyine üye olan ülkeler açısından ve Türkçe konuşan bütün topluluklar açısından ister bağımsız isterse, farklı ülkelerde vatandaşlar ve topluluklar olarak bulunan soydaşlarımız açısından taşıdığı önemi tekrar gözden geçireceğiz. Son bir aylık dönemde Türk konseyi üyesi ülkelerle ikili üçlü ve çok taraflı toplantılar yaptık. Shangay'da yapılan toplantıda Türkiye dönem başkanlığını Çin'e devretti. Bakü'de Türkiye, Azerbeycan Türkmenistan üçlü toplantısını geçen hafta gerçekleştirdik. Hazar denizi etrafında ticaret enerji ve ulaşım konularında son derece iyi gelişmeler yaşandı. Bu toplantıları daha da sık yapmaya kararlıyız" dedi.
BAKAN DAVUTOĞLU'NDAN TEK MİLLET VURGUSU
'Türki Cumhuriyetler' toplantısının 20 yıl önce hayal bile edilemediğini belirten Bakan Davutoğlu, "Artık gerek halklarımız, gerek hükümetlerimiz, gerekse bütün dünya şahittir ki Türkçe konuşan topluluklar farklı devletler altında yaşasalar da tek bir millettir. Tek bir millet olma bilinciylede kültür, tarih birlikteliği ile yaşamaya kararlıdır. Bu birlikteliğimiz hiçbir ülke ve bloğa karşı değildir. Hiçbir şekilde uluslararası gelişmelerde bir şekilde rekabetçi anlayışın bir ürünü değildir. Aksine tarihin doğal seyri içinde aynı dili konuşan aynı fikri ve aynı işi gerçekleştirmeye çalışan asırlarca da bir arada yaşamış olan halklarımızın kader birlikteliğinin işaretidir. O bakımdan Türk konseyinin son dönemde aldığı mesafeyi takdir ediyoruz. Avrasya'nın bu kritik safhasında ve coğrafyasında hepimiz barış ve istikrar için bir araya geliyoruz. Bu istikrarı gerçekleştirene kadar halklarımızın refahı için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
BAKANDAN BİRLİKTELİK ÇAĞRISI
Son dönemde dünyada yaşanan gelişmeler hakkında değerlendirmede bulunan Bakan Davutoğlu, "Önümüzdeki dönemde bölgesel ve küresel gelişmeler bağlamında son derece kritik aşamaların eşiğindeyiz. Bu sene Afganistan'dan NATO'nun çekilme süreci yaşandı. Afganistan'ın geleceği hepimiz için, Türk dünyası içinde çok büyük önem taşıyor. Üye ülkelerinde katkıda bulunduğu bir süreçtir Afganistan'a komşu ülkeler toplantısı. Afganistan'dan NATO'nun çekilme süreci ile Ukrayna'da yaşanan gelişmeleri birlikte ele aldığımız zaman aslında, Türk dünyasını ilgilendiren coğrafyada çok önemli devinimlerin olduğunu görüyoruz. Bizim için önemli olan bütün bu uluslararası sorunlarda Avrasya'da barış ve istikrarı temin etmek. Avrasya'daki önemli aktörler olan ülkelerimizin refahlarını teminat altına almak. Bu coğrafyada yaşayan Türk nüfus barındıran, Türkçe konuşan toplulukları barındıran bütün ülkelerle dostça ilişkiler geliştirip, oradaki kardeşlerimizin ve soydaşlarımızın istikbali, huzuru ve refahı için birlikte çalışma göstermek için attığımız bu adımın hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.
Davutoğlu'nun ardından konuşan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, "Türkçe konuşan ve özellikle Türkiye ile bilişim teknolojileri başta olmak üzere altyapı ve turizm konularında geniş işbirliği yapmamız, tüm ülkelerin halkları adına da önemli bir adım olacaktır. Bu konuda her türlü katkıyı vermeye hazırız" dedi. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov'un konuşması sonrası toplantı basına kapalı sürdü.
Bugün Dışişleri seviyesinde düzenlenen toplantı yarın Devlet Başkanları seviyesinde yapılacak. Türk Konseyi Genel Sekreteri tarafından yarın zirve sonuçlarının ele alınacağı bir basın toplantısı gerçekleştirileceği kaydedildi. Türk Konseyi Turizmden Sorumlu Bakanlar ikinci toplantısının 2015 Mayıs ayında Azerbaycan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilmesinin planlandığı açıklandı.

YA(İÖ/AAA)(FOTOĞRAF)